ua en ru

Форекс: Огляд EUR/USD на 3 червня 2014 р

У понеділок, 2 червня, пара євро/долар на Форекс торгувався з пониженням. Дані з єврозони виявилися неоднозначними.

У понеділок, 2 червня, пара євро/долар на Форекс торгувався з пониженням. Дані з єврозони виявилися неоднозначними.

Новини ринку Форекс. Так, французький PMI вказав на спад активності, так і інші європейські PMI викликали питання щодо відновлення економіки єврозони. Під час вечірньої сесії ринки і зовсім охопило сум'яття, коли США кілька разів коригували значення індексу, що розраховується Інститутом управління поставками (ISM). Остаточне значення цього індикатора у виробничій сфері США в травні склало 55,4 пункту, що збіглося з очікуваннями. Трохи раніше ISM повідомив, що в травні індекс досяг 53,2 пункту, але потім заявив, що показник був обчислений помилково через некоректну урахування сезонних чинників. Помилка була виявлена приватними економістами після публікації. В результаті торги понеділка пара євро/долар на Форекс завершила на рівні 1,3598.

У вівторок, 3 червня, гравці на Форекс, здається, уникають різких рухів перед наміченим на четвер, 5 червня, засідання ЄЦБ. Єдиною цікавою статистикою дня були дані про безробіття та інфляції в єврозоні. Рівень безробіття в квітні знизився до 11,7% з 11,8% у березні. Попередній індекс споживчих цін (CPI) виріс на 0,5% в порівнянні з тим же періодом минулого року проти підвищення на 0,7% в квітні. Базова інфляція також виявилася напрочуд низькою, склавши 0,7% порівняно з тим же періодом минулого року проти 1% в попередньому місяці.

На тлі виходу цих новин пара євро/долар на ринку Форекс продемонстрував незначні коливання. Знизившись спочатку на цих даних до 1,3591 дол./євро, курс потім відскочив до 1,3611 дол./євро. Станом на 13:00 за київським часом пари на Форекс торгувалася на рівні 1,3608.

Пом'якшення грошово-кредитної політики ЄЦБ - практично вирішене питання. Учасники ринку Форекс міркують про те, в яких формах воно відбудеться. На даний момент від ЄЦБ 5 червня очікують переважно наступних дій: зниження ставки рефінансування на 10-15 б.п., встановлення негативної ставки за депозитами, завершення стерилізації SMP і проведення ще одного раунду довгострокових операцій рефінансування (LTRO).

Раніше Маріо Драгі весь час говорив, що з інфляційними очікуваннями все в порядку. Тепер у ЄЦБ дали зрозуміти, що розглядають можливість повноцінного кількісного пом'якшення, якщо очікування стануть дефляційними. У той же час експерти FBS вважають, що, хоча єврорегулятор і зробив крок у напрямку до QE, проводити його він поки не готовий, оскільки для викупу ним європейських облігацій є ряд юридичних і політичних перешкод. З іншого боку, якщо, зробивши в червні ті дії, яких від нього чекають, ЄЦБ натякне на можливість подальшого стимулювання, євро на Форекс чекають більш сильні втрати. Підтримки для пари євро/долар на ринку Форекс знаходяться в районі 1,3520-1,3500, потім 1,3476 (це мінімум 2014 р.) і в зоні 1,3415-1,3400, а опору лежать на 1,3740, 1,3820 і 1,3990.