ua en ru

Форекс: Огляд EUR/USD на 26 березня 2014 р

У середу, 26 березня, головна валютна пара ринку Форекс нейтральна, і до 06:30 за київським часом її ціна склала 1,383 дол.

У середу, 26 березня, головна валютна пара ринку Форекс нейтральна, і до 06:30 за київським часом її ціна склала 1,383 дол. Поки на ринку Форекс затишшя, весь світ спостерігає за цікавим процесом навколо того, як американська влада всією своєю потужністю намагаються придушити порівняно нешкідливу піраміду - биткоины.

Новини ринку Форекс. Служба внутрішнього оподаткування (IRS) Сполучених Штатів Америки 25 березня ухвалила, що біткойни та інші віртуальні валюти слід розглядати в цілях оподаткування як власність, а не як валюту, передає Reuters. "Загальні принципи, застосовні до транзакцій з власністю, застосовні і до транзакцій з віртуальними валютами", - йдеться в заяві IRS. Це означає, що биткоины будуть підлягати оподаткуванню як звичайні доходи або як активи, що підлягають оподаткуванню на збільшення власної вартості - в залежності від обставин.

"Природа прибутку, або втрати від продажу або обміну віртуальної валюти в даний час залежить від того, чи є віртуальна валюта інвестиційним активом у руках платника податків", - йдеться в заяві IRS. Якщо платник податків тримає віртуальну валюту як капітал начебто цінних паперів, або облігацій, або іншої форми інвестиційної власності, то прибуток або збиток розглядаються як приріст або втрата капіталу. Однак коли віртуальна валюта знаходиться в руках платника податків як готівка або інша форма власності на продаж клієнтам у рамках торговельної діяльності або бізнесу, то звичайні прибуток і збиток піддаються загального оподаткування, заявила IRS.

Деякі онлайн-ритейлерів приймають биткоины в якості платіжного засобу. Максимально можливе число биткоинов в обігу становить 21 млн, зараз в обігу знаходиться близько 12 млн. Биткоин, найбільш відома у світі віртуальна валюта, почав циркулювати в 2009 р. Кількість грошей в обігу оцінюється в 8 млрд дол. За даними PricewaterhouseCoopers, щоденно здійснюється 80 тис. транзакцій з биткоином. На відміну від звичайних грошей емісія биткоинов здійснюється комп'ютерами і не залежить від контролю або підтримки якого б то не було уряду або центробанку, що прихильникам биткоина подобається. Але це також є приводом для закликів до більш ретельного нагляду з боку американських податкових органів. До того ж недавні інциденти, зокрема провал Mt. Gox - токійської біржі, оголосила про банкрутство після втрати користувальницьких биткоинов загальною вартістю 650 млн дол., привели до більш ретельного вивчення биткоина з боку наглядових органів, відзначають аналітики ринку Форекс.

IRS розкритикувала інтернет-користувачів, так званих "шахтарів" (miners), що займаються розблокуванням нових биткоинов в режимі онлайн. IRS вважає, що "шахтарі" повинні включати чесну ринкову ціну віртуальної валюти у свої податкові декларації в якості чистого доходу на дату її надходження. Ці зміни відбивають охоту шукати биткоины, вважають в юридичній фірмі Bryan Cave, що займається консультаціями благодійних організацій, які отримують пожертви у биткоинах. Нові биткоины створюються в рамках процесу, званого "здобиччю" (mining). Комп'ютерні програмісти по всьому світу змагаються у зломі автоматично генерованого коду, і той, кому це вдається зробити першим, нагороджується невеликим запасом биткоинов. Це відбувається приблизно кожні десять хвилин, відзначають аналітики ринку Форекс.

Юрист з Саннівейла Вільям Льюїс, що займається стартапом, створює платформи для віртуальних валют, сказав: "Це погано для біткоїн-"шахтарів", тому що їм доведеться включати свої доходи за чесної ринкової ціною віртуальної валюти на дату її видобутку. Це ускладнить життя багатьом з тих, хто здобував биткоины в минулому році, тому що доведеться йти і дивитися, скільки коштував биткоин в кожен конкретний день, коли вони здобували свої запаси".

Спроба виробити економічні механізми боротьби з віртуальними валютами виглядає, з одного боку, безглуздо, з іншого - невиправдано. Своїми діями США привертають увагу користувачів до віртуальної валюти і роблять її цікавою для спекуляцій - економічних і політичних. Монополії ж долара на Форексі биткоины абсолютно не загрожують, а всі дії IRS спрямовані на розігрівання інтересу користувачів.