ua en ru

Форекс: Огляд EUR/USD на 22 липня 2014 р

Поточний тиждень на ринку Форекс почалася без особливих ініціатив. Як нагадує аналітик Промсвязьбанка Олексій Єгоров, пара євро/долар на Форекс, ще на минулому п'ятиденці демонструвала зниження, стабілізувалася на рівні 1,3520.

Поточний тиждень на ринку Форекс почалася без особливих ініціатив. Як нагадує аналітик Промсвязьбанка Олексій Єгоров, пара євро/долар на Форекс, ще на минулому п'ятиденці демонструвала зниження, стабілізувалася на рівні 1,3520. Там вона перебувала і на 07:30 за київським часом у вівторок, 22 липня. Основне зниження пари на Форекс показала в п'ятницю - тоді був встановлений мінімум на позначці 1,3490 дол./євро, повідомив у свою чергу аналітик інвестиційного департаменту ВТБ24 Олексій Міхєєв. Пара євро/долар на Форекс виявилася нижче рівня 1,35 вперше з лютого. Правда, потім стався відскок, а в понеділок курс піднімався до 1,3548.

Незважаючи на явно негативний фон по єврозоні в останні тижні, ключова валютна пара на ринку Форекс вперто не бажає падати. У п'ятницю знайшлися гравці, які не дали їй затриматися нижче позначки 1,35 дол./євро. На думку Міхєєва, в поточній ситуації на борговому ринку єврозони єдиній валюті на Форекс нічого не загрожує в перспективі найближчих місяців. Прибутковість європейського держборгу, як і раніше низька і близька до історичних мінімумів. Зокрема, прибутковість 10-річних облігацій Італії за останні десять днів впала з 2,5% до 2,32%. А адже в січні 2011 р. Італія приваблювала кошти під 6,5%. Оскільки поки знаходяться гравці, охочі фінансувати навіть такого квазибанкрота (держборг країни становить 125% ВВП), то поки Італії нічого не загрожує.

Зрозуміло, що довго така тенденція тривати не може. Якщо ВВП країни падає хоча б на 0,2% в рік, а вартість залучення нового боргу становить навіть рекордно низькі 2,3%, то в підсумку ставлення "держборг/ВВП" зростає приблизно на 2,5% в рік. Очевидно, що в довгостроковому періоді Італії не уникнути грецького сценарію, нехай навіть на це буде потрібно ще десять років, і не дарма МВФ в останній рік періодично піднімає тему необхідності покладати відповідальність на інвесторів при дефолті за держборгом. Тим не менш, інвестори все одно є, і очевидно, що ці інвестори з Азії: колапс єврозони невигідний КНР хоча б тому, що цей регіон - головний торговий партнер Китаю, відзначають аналітики ринку Форекс.

Так що поки на євро на Форекс є попит незалежно від локальної економічної ситуації. Міхєєв вважає, що на рівні 1,35 пара євро/долар на ринку Форекс вже досить дешева, щоб азіатські гравці почали її купувати. Варто також відзначити, що ще в червневому місячному звіті ЄЦБ підвищив довгостроковий прогнозний рівень по парі євро/долар з 1,36 до 1,38. Таким чином, поки що варто чекати відскоку від позначки 1,35 дол./євро на Форекс вгору і другої спроби підібратися до 1,37 дол./євро знизу.