ua en ru

Форекс: Огляд EUR на 23 червня 2014 р

Євро на Форекс почав понеділок, 23 червня, легким зростанням, проте він дозволив прорвати опір на позначці 1,36 дол. США.

Євро на Форекс почав понеділок, 23 червня, легким зростанням, проте він дозволив прорвати опір на позначці 1,36 дол. США. До 07:30 за київським часом європейська валюта на ринку Форекс торгується трохи вище складного опору. У п'ятницю, 20 червня, котирування основних європейських валют були стабільні. Цьому сприяє спокійний інформаційний фон, констатують аналітики UFXMarkets. Ринок Форекс приходять в себе після червневих засідань ЄЦБ, а потім і ФРС.

Новини ринку Форекс. Поступове скорочення обсягу викупу держоблігацій та іпотечних паперів є цілком обґрунтованим і передбачуваним кроком з боку ФРС. Програма QE згортається запланованими темпами, що свідчить про те, що темпи відновлення економіки США влаштовують представників регулятора. До початку 2015 р. очікується повне згортання програми стимулювання американської економіки, а в середині 2015 р. може відбутися перше підвищення ставок у США після фінансової кризи 2008 р.

Програма кількісного пом'якшення істотний вплив на економіку США. Ключові макроекономічні показники регіону близькі до цільових значень і виглядають на порядок краще європейських аналогів. В США спостерігається зниження безробіття, яка в травні досягла позначки 6,3%, інфляція знаходиться в районі 2%, зростає обсяг витрат домогосподарств, що свідчить про те, що населення дивиться в майбутнє з оптимізмом. В цілому дані показники знаходяться в районі цільових ФРС відміток, що і є ключовим тригером скорочення програми стимулювання економіки США, відзначають аналітики ринку Форекс.

В єврозоні, навпаки, активно вводяться стимулюючі заходи, ЄЦБ пом'якшує монетарну політику в спробі відновити колишні темпи зростання економік регіону. При цьому безробіття залишається в районі позначки 11,8%, а інфляція коливається в районі 0,7%. Ключові макроекономічні показники далекі як від цільових відміток, так і від американських аналогів. Економічне зростання в єврозоні сповільнюється через низьку інфляцію і високий курс європейської валюти по відношенню до долара США. Таргетованим значенням інфляції для ЄЦБ є відмітка 2%. Можна зробити висновок, що на відміну від економіки США, яка практично повністю відновилася, економіка єврозони вимагає запровадження додаткових заходів стимулювання, що в даний час і штовхає ЄЦБ до введення відповідних змін у кредитно-грошовій політиці.

Аналітики ринку вважають, що оскільки долар залишається основною світовою розрахунковою валютою, а боргові папери США - еталоном вартості позики, згортання програми QE і підвищення ставок в США можуть привести до глобальної збільшення вартості запозичень, що може негативно позначитися на ринках та економіках, які все ще не відновилися після кризи 2008 р. Чиновники ЄЦБ усвідомлюють це, що підтверджується поєднанням поспіху і раніше небаченої наполегливості у введенні ультра-м'яких стимулюючих заходів в єврозоні. Регулятор, який не встиг зробити максимум для відновлення своєї економіки сьогодні, може дуже пошкодувати про це завтра, коли програма QE ФРС США стане не більш ніж історичним фактом.

На думку аналітиків ринку Форекс, якщо економіка США буде рости запланованими ФРС темпами і в 2015 р. ми дійсно станемо свідками підвищення ставок, американський долар на Форекс може продовжити своє зростання в довгостроковій перспективі. "Бичачий" тренд на ринку цінних паперів США протягом 6-8 місяців може перейти в бічну фазу або сповільнитися. Якщо позиція чиновників ФРС і ЄЦБ залишиться незмінною протягом 6-8 місяців, пара євро/долар на ринку Форекс може знизитися на 5-7%, до позначки 1,27-1,30.