ua en ru

Форекс: Огляд EUR на 17 грудня 2013 р

Євро на Форексі продовжує консолідуватися у вівторок, 17 грудня, до полудня біля позначки 1,377 дол. Гравці на ринку Форекс не роблять активних дій, очікуючи головного події тижня - підсумків засідання ФРС США.

Новини ринку Форекс. Очікуючи зміни тренда в монетарній політиці ФРС, гравці все частіше звертають увагу на американський долар. Наприклад, кінець минулого тижня пройшов під знаком корекції на ринках. До долара на Форексі знижувалося більшість валют, а також фондові майданчики просідали на тлі фіксації прибутку. Як відзначають фінансові аналітики, головною причиною стала настороженість гравців на ринку Форекс перед засіданням ФРС.

Трейдери на ринку Форекс довгий час заперечували ризики цього засідання. Вони сумнівалися, що в ході свого останнього засідання Бен Бернанке проведе зміни в політиці. Більш того, виступи як самого Бернанке, так і майбутньої глави ФРС Джанет Йеллен дали зрозуміти, що ніхто не поспішає зі згортанням стимулів. Тим не менш, позитивна статистика і заяви інших членів ФРС наштовхують на думки про можливості скорочення програми в грудні.

Головне, чого з травня хотів домогтися Бернанке, - запевнити майданчики, що зменшення щомісячного розміру покупки облігацій не повинно розцінюватися ринками як предтеча підвищення процентних ставок на грошових ринках. Схоже, йому це вдалося: ФРС буде і далі гнутиме цю лінію, підкреслюють експерти. Тобто фактично буде знижувати щомісячний обсяг QE3, але при цьому зберігати м'який, обережний тон заяв.

В теорії такий підхід дозволить уникнути різкого посилення долара на Форексі і не викличе різкого падіння фондових індексів. Однак, як це буде відбуватися на практиці, нам ще належить дізнатися. Швидше за все, долар буде сильніше євро, поки що єврозона не зможе показувати більш значні темпи зростання економіки, тобто як мінімум перші півроку 2014 р. За цей час євро на Форексі може опуститися в область 1,20-1,23 дол.