ua en ru

Форекс: Огляд EUR на 13 січня 2014 р

Євро на Форексі почав нову тиждень зі зростання на тлі помітної втрати у вазі американської валюти.

Євро на Форексі почав нову тиждень зі зростання на тлі помітної втрати у вазі американської валюти.

Новини ринку Форекс. П'ятничні дані зробили свою справу: звіт про ринок праці в США зародив в інвесторів сумніви в тому, що ФРС продовжить планомірно скорочувати програму стимулювання на кожному засіданні комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC), оскільки показник зайнятості вийшов значно нижче прогнозів. І навіть різке падіння безробіття - до п'ятирічного мінімуму на рівні 6,7% - не змогло врятувати долар на Форексі.

В результаті валютна пара євро/долар на ринку Форекс навіть після вихідних продовжує демонструвати стримане зміцнення і в ході ранкової сесії понеділка, 13 січня, досягала позначки 1,3685. Найближчою метою зростання котирувань може стати рівень 1,3710 дол./євро, вважають аналітики.

Дані про ринок праці в США виявилися вельми невтішними, констатують аналітики. Приріст на 74 тис. - це зовсім не те, що очікували учасники ринку Форекс. При цьому не варто звертати увагу на падіння рівня безробіття з 7% до 6,7%, так як дві третини цього зниження забезпечило скорочення робочої сили (з 63% до 62,8%), перечеркнувшее поліпшення кількох попередніх місяців.

На думку експертів, все краще видно, що ФРС даремно орієнтується на безробіття. Все більше людей після довгого періоду, протягом якого їм не вдається знайти роботу, розчаровуються в пошуку. Рівень безробіття досяг цілком нормальних оцінок, але лише за рахунок негативних тенденцій в інших показниках, підкреслюють експерти. Наприклад, в 1993 р., коли економіка США набирала обертів після рецесії 1990-х рр., безробіття знижувалася і складала ті ж 6,7%, а частка активної робочої сили була на рівні 66,3% проти нинішніх 62,8%. Якщо виключити з розгляду багаторічну природну тенденцію до падіння робочої сили, нинішня ситуація відповідає скоріше безробіття на рівні 9-10%.

При цьому потрібно розуміти, що в інших країнах і регіонах справи йдуть ще гірше. До того ж американська економіка продовжує демонструвати значний темп зростання. В результаті ми маємо таку картину: США непогано ростуть, тому щоб уникнути перегріву в сфері нерухомості та подальшого зростання закредитованості населення ФРС буде і далі скорочувати програму купівлі облігацій, але при цьому дуже вірогідні зупинки на цьому шляху, які допоможуть FOMC прояснити для себе ситуацію.

Це означає зниження шансів на продовження згортання в кінці січня, а значить, можливе відновлення тиску на долар на Форексі. Експерти вважають, що період слабкості валюти США не буде довгим, - навряд чи він триватиме більше місяця (тобто до наступного звіту про зайнятість).

Можливо, "бики" ще раз приведуть пару євро/долар на ринку Форекс до 1,38 у найближчий тиждень-два, але для подальшого зростання, потрібні вагомі причини, укладають фахівець.