ua en ru

Форекс: Огляд EUR на 1 квітня 2014 р

Євро на Форекс у вівторок, 1 квітня, торгується нейтрально. До 07:30 за київським часом його курс встановився в районі 1,3770 дол.

Євро на Форекс у вівторок, 1 квітня, торгується нейтрально. До 07:30 за київським часом його курс встановився в районі 1,3770 дол. Протягом дня учасники ринку Форекс будуть відігравати статистику по Китаю, яка не несе оптимізму.

Новини ринку Форекс. Так, індекс ділової активності в промисловості в континентальному Китаї, за даними Markit/HSBC, в березні упав до восьмимісячного мінімуму на рівні 48 пунктів з лютневого значення 48,5 пункту, повідомляє Reuters. Індикатор знаходиться нижче рівня 50 пунктів з січня, що означає рецесію.

"Остаточне значення промислового індексу ділової активності HSBC в Китаї в березні підтверджує слабкість внутрішнього споживання, - говорить голова відділу китайської економіки банку HSBC Цю Хунбінь. - Це означає, що зростання ВВП країни в I кварталі, ймовірно, не дотягне до цільового показника в 7,5%". Місяць тому джерела Reuters повідомляли, що Народний банк Китаю готується до пом'якшення кредитно-грошової політики в цілях забезпечення зростання ВВП на рівні 7,5%.

Варто відзначити, що при розрахунку індексу ділової активності за версією HSBC/Markit основна увага звертається на малі і приватні компанії, в той час як при складанні аналогічного офіційного урядового індексу перевага віддається великим державним корпораціям. Офіційний індекс ділової активності в Китаї в березні виріс до 50,3 пункту, відзначають аналітики ринку Форекс.

Слабкі економічні індикатори КНР в цьому році підтверджують обґрунтованість занепокоєння через уповільнення зростання китайської економіки. Прем'єр країни Лі Кецян минулого тижня оголосив про початок урядового інфраструктурного інвестування в цілях стимулювання економічного розвитку. "Ми очікуємо, що Пекін відрегулює економічну політику швидше раніше, ніж пізніше, в цілях стабілізації зростання", - відзначає Цю Хунбінь з HSBC.

За даними HSBC/Markit, виробництво і нові замовлення в березні скоротилися, але нові замовлення на експорт зросли вперше за чотири місяці. Це означає, що причиною уповільнення зростання є слабке внутрішнє споживання. Індекс працевлаштування трохи підвищився, хоча і залишається нижче 50 пунктів, що вказує також на скорочення активності. Ринок праці є пріоритетом для Пекіна, оскільки безробіття загрожує стабільності комуністичного режиму. Уряд КНР хоче скоротити залежність економіки від експорту та збільшити роль споживання, проте невідомо, яку частину економічного зростання він готовий принести в жертву для досягнення цієї мети.

Таким чином, статистика з КНР однозначно слабка. Однак вона дає привід для спекуляцій на ринку Форекс. Зокрема, гравці ринку Форекс будуть очікувати від китайського уряду заходів, спрямованих на стимулювання зростання економіки країни. А з урахуванням того, що Китай - величезна країна з другою економікою у світі, ці стимули вплинуть не тільки на держави Азіатсько-Тихоокеанського регіону, але і на Європу. У результаті запуск нових стимулів, в тому числі і будівництво інфраструктури, може підстьобнути попит як на товари китайського виробництва, так і на європейський експорт. У результаті євро, очікуючи підвищеного попиту з Китаю, на ринку Форекс залишається на відносно високих позначках.