ua en ru

Форекс - "Ми не будемо рабами долі - ми будемо трейдерами"

Форекс - більшість людей живуть за межею бідності аж ніяк не тому, що вони бездарні або ліниві, скоріше тому що це комусь вигідно. Законно вибратися з" ями" вдається лише одиницям, які не мислять нав'язаними системою стереотипами - садок, школа, університет, стабільна робота, пенсія, ящик. "Я не буду рабом долі!" - подумав я вісім років тому і вирішив, що мені не по дорозі з пролетаріатом.

Форекс - "Ми не будемо рабами долі - ми будемо трейдерами"Форекс - більшість людей живуть за межею бідності аж ніяк не тому, що вони бездарні або ліниві, скоріше тому що це комусь вигідно. Законно вибратися з" ями" вдається лише одиницям, які не мислять нав'язаними системою стереотипами - садок, школа, університет, стабільна робота, пенсія, ящик. "Я не буду рабом долі!" - подумав я вісім років тому і вирішив, що мені не по дорозі з пролетаріатом.

З перших днів знайомства з фінансовими ринками моєю метою було навчитися ремеслу форекс - трейдера, а не "зірвати куш". Багато трейдерів не досягають успіху саме через неправильно поставлених цілей. Жага заробити "все і відразу" безнадійно штовхає трейдера з обриву довжиною в його депозит. Методом проб і помилок я побачив перші позитивні результати...правда через два роки. У мене не було наставника, який допоміг би мені пробратися крізь нетрі "темного фінансового ліси", що загартувало в мені терпіння і впевненість у своїх силах. Пройшовши тернистий шлях від аматора до професійного форекс трейдера, у мене сформувалося розуміння, що будь-який ринок, будь то товарний, валютний, фондовий і ринок металів, зводиться до однієї простої ідеї - якщо ціна закономірно падає або зростає, то за цим хтось стоїть. Правильно визначити плани цього "когось" і є фундаментом успішної угоди. Розуміючи ринок форекс, завжди знаєш, коли є можливість вигідно укласти угоду, а коли варто поспостерігати зі сторони.

На ринках існує цілком логічна закономірність: більшість учасників торгів втрачають гроші. Задумайтеся, звідки б бралися гроші на ринку, якщо б всі заробляли? Капітал перетікає зі слабких рук натовпу в сильні руки маркет-мейкерів, тому першочергове завдання успішного трейдера - намагатися слідувати за великим гравцем. Велика частина роздрібних трейдерів торгує по класиці технічного аналізу, використовуючи пікові рівні, фігури технічного аналізу та індикатори, тому маркет-мейкери читають їх як "відкриту книгу". Неможливо не згадати успішного інвестора Уоррена Баффета, який глузливо стверджував: «Я зрозумів, що технічний аналіз не працює, коли перевернув графіки цін «догори ногами» і отримав той же результат».

Поведінка ціни на форекс завжди залежить від покупців і продавців активу, які постійно зустрічаються в рамках певних цінових діапазонів. Саме ці цінові діапазони і визначаються як рівні опору або підтримки. Домінуюча сторона завжди захищає свої торгові позиції при повторному поверненні ціни. Обчислюючи такі рівні, форекс трейдер має можливість укласти відмінні угоди.

Однак, знаючи навіть найкращі місця для входу в ринок, неможливо стабільно заробляти без застосування системи ризик-менеджменту. Операції на фінансовому ринку - це ймовірність подій, тому завжди потрібно враховувати можливі втрати. Збитки - це частина повсякденної роботи трейдера, які той повинен прагнути мінімізувати. Іншими словами, кожна операція повинна заздалегідь враховувати максимально допустимий ризик і мати позитивне математичне очікування.

Успішний трейдер повинен бути запрограмований на послідовний алгоритм дій і правил. Він повинен бути готовий до перевірки ринком "на міцність" і проведення коригувань свого стратегічного напряму торгівлі в залежності від динамічно змінюваного середовища. Психологічна складова трейдингу і є нашою програмою, над якою постійно треба працювати і удосконалюватися.

Таким чином, маючи в своєму арсеналі працює торгову систему, належну психологічну підготовку і прагнення домогтися результатів, вашим життєвим кредо стане колись озарившая мені професійний шлях фраза "ми не будемо рабами долі - ми будемо форекс трейдерами"!
Юрій Іващенко - аналітик, успішний трейдер, керуючий 1 000 000$, партнер компанії xDirect.
09 лютого відбудеться запуск спільного проекту компанії xDirect та Іващенка Юрія під назвою «Професійні огляди фінансових ринків і торгові прогнози».