ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися серйозним зростанням індексу Nikkei на тлі ослаблення побоювань з приводу Дубаї.

Фондові торги в Японії завершилися 30 листопада ц.р. серйозним зростанням індексу Nikkei - майже на 3% - на тлі ослаблення побоювань відносно фінансового положення емірату Дубаї, що налякав інвесторів в кінці минулого тижня. Перший ефект від затримки по платежах Dubai World на ринку вже пройшов, ЦБ ОАЕ заявив про намір допомогти банкам всіх еміратів грошима, та двома днями раніше уряд емірату Абу-Дабі натякнув, що готовий розглянути варіанти допомоги своєму сусідові по ОАЕ. Крім того, учасники ринку сподіваються на те, що проблеми, з якими зіткнувся дубайський уряд, можуть виявитися тимчасовими і не такими складними, як здається.

На цьому фоні помітно укріпили свої позиції компанії фінансового сектора Японії. Так, акції найбільшого в світі банку Mitsubishi UFG Financial Group підскочили в ціні на 8,56%, а другого за величиною банку Mizuho Financial - на 9,46%. Ще один крупний банк - Sumitomo Mitsui Financial Group - не відстав від своїх конкурентів, і його котирування підросли на 8,78%.

Ослаблення ієни по відношенню до долара після її зміцнення до 14-річного максимуму на минулому тижні додало на ринок позитиву і підштовхнуло вгору котирування провідних японських експортерів. Так, котирування виробника фотоапаратів і офісної електроніки Canon підросли на 4,06%, акції Sony подорожчали на 2,65%, а котирування цінних паперів Panasonic за день подолали 4% на шляху вгору. Не гірше склався день і для провідних японських автовиробників - за підсумками торгів подорожчали акції Toyota Motor (+4,24%), Nissan Motor (+3,47%), Mitsubishi Motor (+4,46%) і Honda Motor (+1,5%).

За підсумками торгів 30 листопада 2009 р. індекс Nikkei виріс на 264,03 пункту (+2,91%) і склав 9345,55 пункту. Курс долара по відношенню до ієни до кінця торгової сесії виріс на 0,26 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав 86,30 ієни/дол.