ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,6%.

Фондові торги в Японії завершилися 2 лютого 2010 р. зростанням звідного індексу Nikkei на 1,6% на тлі позитивних даних по економіці США і підйому котирувань, що послідував, на Уолл-стріт. Інвестори сприйняли з оптимізмом дані американського Інституту по управлінню постачаннями, згідно яким індекс активності в оброблювальній промисловості США (ISM index) в січні 2010 р. в порівнянні з переглянутим грудневим значенням виріс на 3,5 пункту і склав 58,4 пункту, - при прогнозі аналітиків всього лише в 55,5 пункту.

Додатковим чинником зростання послужили дані по доходах і витратах споживачів в США. Особисті доходи американців виросли на 0,4% (при прогнозі аналітиків в 0,3% зростання), а витрати збільшилися на 0,2% - зростання цього ключового показника фіксується вже третій місяць підряд.

"Сировинні" акції дорожчали на тлі зростання біржових цін на нафту і золото. Зокрема, папери торгової корпорації Mitsubishi Corp., одержуючою значний дохід від торгівлі сировинними товарами, додали у вазі 5,1%, ставши одним з лідерів сесії.

У "зеленій" зоні торгувалися акції провідних японських автовиробників Toyota Motor (+4,5%), Honda (+2,4%), Nissan (+3,5%). За останні сім днів котирування Toyota впали майже на 20% через масштабний відгук її автомобілів в США і Європі у зв'язку з дефектом педалі газу. Проте напередодні Toyota повідомила, що вирішення проблеми знайдене і запчастини, які покликані усунути дефект, почали поступати дилерам.

Ряд паперів виросли на позитивній фінансовій звітності. Так, японська торгова компанія Mitsui & Co. повідомила про зниження чистого прибутку в минулому кварталі на 48,4%, проте підвищила прогноз по прибутку на поточний фінансовий рік. Котирування Mitsui в ході торгової сесії піднялися відразу на 5,8%.

За підсумками торгів 2 лютого 2010 р. індекс Nikkei 225 виріс на 166,07 пункту (+1,6%) - до 10371,09 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього дня на 0,5 ієн і склав 90,71 ієни/дол.