ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зростанням індексу Nikkei до відмітки вище 10000 пунктів.

Фондові торги в Японії завершилися 4 грудня підвищенням індексу Nikkei. Значення індексу перевищило психологічно важливу відмітку в 10000 пунктів вперше за останні 5 тижнів. За підсумками тижня індекс виріс на 10,4%, що стало найзначнішим тижневим підвищенням більш ніж за рік.

На 2,7% подорожчали цінні папери тютюнової компанії Japan Tobacco. Аналітки Credit Suisse підвищили свої рекомендації по ним з "нейтральні" до "вище за ринок", посилаючись на те, що ризики різкого збільшення податків на тютюн знизилися, що може сприятливо відбитися на результатах компанії.

Котирування авіакомпанії Japan Airlines Corp. підскочили на 8,7%, досягнувши самого високого рівня за останніх 2 тижні. Американська American Airlines заявила, що має намір спільно з іншими інвесторами виділити 1,1 млрд дол. для японської авіакомпанії, щоб Japan Airlines не пішла до конкурентів.

Акції японської фінансової компанії Takefuji Corp. втратили у вартості 9,4% у зв'язку з повідомленнями в ЗМІ, що компанії довелося скоротити об'єми кредитування через нестачу капіталу. Не вдалося укріпити свої позиції на торгових майданчиках і японському банку Sumitomo Mitsui (-0,3%).

Зміцнення долара по відношенню до ієни привело до зростання котирувань ряду компаній-експортерів. Так, на 2,8% подорожчали акції виробника цифрових фотоапаратів Canon, якого близько 80% своєї виручки отримує від торгівлі на зовнішньому ринку. Котирування виробника електроніки Sony підвищилися на 1,4%, виробника автомобілів Mazda Motor - на 1,5%, а Nissan Motor - на 3,1%. В той же час для ряду експортерів торгова сесія закрилася в мінусі, включаючи автовиробника Toyota Motor (-0,8%), а також виробника устаткування для тестування мікрочіпів пам'яті Advantest Corp. (-0,5%).

За підсумками торгів 4 грудня 2009 р. індекс Nikkei підвищився на 44,92 пункту (+0,45%) і склав 10022,59 пункту. Курс долара по відношенню до ієни до кінця торгової сесії виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,35 ієн і склав 88,20 ієни/дол.