ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 9 грудня зниженням індексу Nikkei на тлі макроекономічних новин.

Фондові торги в Японії завершилися 9 грудня зниженням індексу Nikkei на тлі макроекономічних новин. Не виправдали прогнозів опубліковані дані по ВВП Японії: даний показник в III кварталі 2009 р., за остаточними даними, виріс на 0,3% в порівнянні з II кварталом ц.р. У річному численні зростання цього показника склало 1,3%, тоді як аналітики прогнозували збільшення на 2,8%.

Зростання японської економіки, що сповільнилося, негативно відбилося на вартості цінних паперів фінансових компаній. Так, на 5,2% знизилися котирування найбільшого японського банку Mitsubishi UFJ Financial Group, тоді як акції банку Mizuho Financial Group подешевшали на 3%, а брокерській компанії Nomura Holdings - на 4,8%.

Зниження цін на нафту привело до падіння котирувань японських торгових компаній, які значну частину виручки отримують від реалізації сировини. Ціни на нафтові ф'ючерси Middle East Crude Oil на Tокійській товарній біржі (ТOCOM) сьогодні знизилися більш ніж на 2%. В результаті за підсумками торгів котирування торгової компанії Mitsubishi Corp. знизилися на 1,6%, а Mitsui & Co. - на 3,3%.

Не вдаліше завершилася торгова сесія і для японських експортерів у зв'язку із зміцненням ієни по відношенню до долара. На цьому фоні акції автовиробника Honda Motor втратили в ціні 2,1%, Toyota Motor - 1,1%, а виробника електроніки Sony - 2,9%. В той же час сприятливі інвестори були настроєні щодо компанії Suzuki, акції якої подорожчали на 3,5% завдяки повідомленням про те, що німецький Volkswagen має намір придбати 19,9% акцій Suzuki за 2,5 млрд дол.

За підсумками торгів 9 грудня 2009 р. індекс Nikkei знизився на 135,75 пункту (-1,34%) і склав 10004,72 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,16 ієн і склав 88,85 ієни/дол.