ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 18 грудня незначним пониженням індексу Nikkei.

Фондові торги в Японії завершилися 18 грудня незначним зниженням індексу Nikkei. Негативний вплив на ринок надав зниження котирувань на американських торгових майданчиках, а також несподіване збільшення кількості первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття в США.

Не цілком оптимістичні новини з Вашингтона призвели до зниження котирувань японських експортерів, в значній мірі орієнтованих на американський ринок. В результаті на 1,5% подешевшали акції виробника електроніки Sony Corp., котирування Toshiba знизилися на 0,8%, а цінні папери автовиробника Toyota Motor втратили в ціні 0,5%.

У мінусі завершилися торги для японських банків на тлі повідомлень про те, що міжнародні регулятори планують зобов'язати банки поступово збільшити власний капітал в 2012 р., при цьому кредитним організаціям буде наданий термін для проведення необхідних змін. На цьому фоні на 4,9% знизилися котирування другого найбільшого кредитора в Японії Sumitomo Mitsui Financial Group, тоді як котирування Mizuho Financial знизилися на 3,2%.

На 3,1% подешевшали цінні папери золотопромислової компанії Sumitomo Metal Mining у зв'язку із зниженням цін на метали. Зниження цін на нафту, у свою чергу, негативно позначилося на вартості цінних паперів компаній, торгуючих сировиною. В результаті зниження котирувань спостерігалося у лідера сектора Mitsubishi Corp. (-3,8%), а також менш крупній торговій компанії Mitsui & Co. (-2,5%).

За підсумками торгів 18 грудня 2009 г. індекс Nikkei 225 знизився на 21,75 пункту (-0,21%) - до 10142,05 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,37 ієни і склав 89,70 ієни/дол.