ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 14 грудня незначним пониженням індексу Nikkei.

Фондові торги в Японії завершилися 14 грудня незначним пониженням індексу Nikkei. До кінця торгової сесії індексу вдалося відіграти істотніше падіння на тлі повідомлення про те, що емірат Абу-Дабі виділив уряду емірату Дубаї екстрений кредит в об'ємі 10 млрд дол. на погашення боргів державного фонду Dubai World. Це вселило оптимізм інвесторам, що дубайські проблеми надалі не робитимуть такого сильного впливу на світові фондові ринки.

На цьому фоні подорожчали цінні папери будівельних компаній, включаючи Kajima Corp. (+1,1%) і Shimizu Corp. (+2%).

Менш сприятливо торгова сесія завершилася для фінансових компаній. Так, інвестори продовжили розпродавати акції найбільшого японського банку Mitsubishi UFJ Financial Group у зв'язку із зробленим раніше оголошенням банку про продаж цінних паперів з метою залучення додаткового фінансування. За підсумками торгів котирування Mitsubishi UFJ знизилися на 2,9%. Невдача спіткала і інші компанії сектора, включаючи банк Mizuho Financial Group (-1,9%) і брокерську компанію Nomura Holdings (-2,1%).

На 3,2% подорожчали цінні папери японської авіакомпанії Japan Airlines Corp. Підтримку акціям компанії подала новина про те, що США і Японія досягли угоди про ослаблення обмежень на польоти між двома країнами. Згідно домовленості, авіакомпаніям обох країн буде дозволено вибирати маршрути і місця призначення, виходячи із споживчого попиту.

Пониження рейтингу по цінних паперах морського перевізника Mitsui O.S.K. з "купувати" до "тримати" аналітиками Deutsche Bank привело до зниження котирувань компанії на 2,9%.

За підсумками торгів 14 грудня 2009 р. індекс Nikkei знизився на 2,19 пункту (-0,02%) - до 10105,68 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,45 ієн і склав 88,53 ієни/дол.