ua en ru

Фондові торги в Японії 7 грудня завершилися зростанням індексу Nikkei на тлі зміцнення долара до ієни.

Фондові торги в Японії 7 грудня 2009 р. завершилися зростанням індексу Nikkei до найвищої позначки за останні 6 тижнів. Сприятливий вплив на ринок надав підвищення курсу долара по відношенню до ієни, що сприяло зміцненню позицій компаній-експортерів. Вселили оптимізм інвесторам і новині із США, де дані по безробіттю перевершили прогнози експертів.

У зеленій зоні завершилася торгова сесія для виробника електроніки компанії Sony, яка значну частину виручки отримує від торгівлі на зовнішньому ринку. За підсумками торгів акції Sony додали в ціні 2,8%. Підвищилися на 5,3% і котирування виробника цифрових фотоапаратів Canon, а також японського виробника напівпровідників Tokyo Electron (+3,7%). Зростанню вартості цінних паперів останнього сприяло також підвищення рейтингу компанії аналітиками Nomura Securities з "нейтрального" до "купувати".

Зростання курсу долара по відношенню до ієни також позитивно позначився на котируваннях японських автовиробників. Так, акції Mazda Motor подорожчали на 1,9%, Nissan Motor - на 2,1%, а Honda Motor - на 0,7%.

На 7% подорожчали акції японської авіакомпанії Japan Airlines на тлі повідомлень ЗМІ про те, що уряд може надати гарантії під кредити на 700 млрд ієн (7,8 млрд дол.).

Підвищення котирувань спостерігалося і в секторі морських перевізників, де подорожчали цінні папери Nippon Yusen (+2,9%), Kawasaki Kisen (+4,5%) і Mitsui O.S.K. Lines (+2,8%).