ua en ru

Фондові торги в Японії 5 лютого завершилися найзначнішим зниженням індексу Nikkei за два місяці.

Фондові торги в Японії 5 лютого 2010 р. завершилися найзначнішим зниженням індексу Nikkei за два місяці. За підсумками торгів індекс опустився на 2,89% і склав 10057,09 пункту.
Інвестори в Японії відреагували симетрично на розпродаж акцій на Уолл-стріт, яка стала наслідком несподівано слабких даних по американському ринку праці. Як напередодні повідомило Мінпраці США, кількість первинних вимог з виплати допомоги з безробіття за минулий тиждень (по 30 січня 2010 р.) в порівнянні з показником попереднього тижня несподівано виросла на 8 тис. і склала 480 тис. Це найвищий показник з середини грудня 2009 р. Аналітики очікували, що тижневе число вимог складе лише 455 тис.
Сьогодні вийде звіт про рівень безробіття в США за січень, і цілком можливо, що ці дані викличуть новий напад тривоги на фондовому ринку. Аналітики очікують, що безробіття в США виросло на 0,1 процентного пункту з грудневого значення в 10%. Консенсус-прогноз за числом робочих місць в американській економіці припускає нульову зміну показника в місячному численні.
Акції японських сировинних компаній постраждали більше інших на тлі "втечі" в американську валюту і різкого падіння нафтових ф'ючерсів. Долар продовжив зміцнення до євро, проте дешевшав в парі з японською ієною, що чинило додатковий тиск на котирування акцій на Токійській біржі. Котирування торгової компанії Mitsubishi Corp., одержуючою значний дохід від операцій з нафтою, впали на 3,6%, папери нафтовидобувної JAPEX подешевшали на 2,6%.
Серед найбільших експортерів - на тлі зміцнення ієни до долара і євро - в мінусі опинилися акції виробників електроніки і автомобілебудівних компаній. Котирування Panasonic опустилися за підсумками торгів на 3,1%, Canon - на 2,9%. Акції автовиробників Honda Motor, Mazda і Nissan втратили в ціні 3,1%, 4,9% і 3,7% відповідно. В той же час папери Toyota зміцнилися на 1,1%, після того, як аналітики вельми позитивно відізвалися про квартальні результати автоконцерну, незважаючи на масовий відгук автомобілів Toyota в Європі і США через дефекти механізму педалі газу.
За підсумками торгів 5 лютого 2010 р. індекс Nikkei 225 впав на 298,89 пункту (-2,9%) - до 10057,09 пункту. Це найнижчий рівень закриття індексу з 10 грудня 2009 р. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього дня на 1,31 ієн і склав 89,64 ієны/дол.