ua en ru

Фондові торги в США завершилися 29 березня зростанням провідних індексів на тлі макроекономічних новин.

Фондові торги в США завершилися 29 березня 2010 р. зростанням провідних індексів, при цьому індекс Dow Jones відновив 18-місячні максимуми. Інвестори позитивно відреагували на опубліковану доповідь Міністерства торгівлі США за обсягом споживчих витрат в лютому 2010 р., згідно з якою цей показник в порівнянні з попереднім місяцем виріс на 0,3%. Це співпало з прогнозами аналітиків, проте зростання витрат, що спостерігається п'ятий місяць поспіль, на думку учасників ринку, може сприяти відновленню економіки.

Підтримку фондовому ринку надали і новини сировинного сектору. Підвищення цін на метали позитивно позначилося на котируваннях найбільших гірничовидобувних компаній: акції американського алюмінієвого концерну Alcoa і мідевидобувної компанії Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. подорожчали на 1,2% і 4,7% відповідно. Цінні папери американської гірничовидобувної компанії Newmont Mining також опинилися в плюсі (на 2%). Істотне зростання цін на "чорне золото" (ціна на нафту класу Light, Sweet Crude Oil на біржі в Нью-Йорку перевищила 82 дол./бар.) дозволило збільшити капіталізацію нафтовим компаніям ExxonMobil і Chevron (по +1,1%).

Сприятливо завершилися торги і для машинобудівної компанії Caterpillar, папери якої подорожчали на 1,7%, а також для одного з найбільших в світі виробників авіаційної техніки Boeing (+2,1%). Тим часом, на 8,1% знизилися котирування кінокомпанії DreamWorks Animation у зв'язку з несподівано слабким початком домашніх касових зборів мультфільму "Як приручити дракона".

За підсумками торгів 29 березня індекс Dow Jones підвищився на 45,50 пункту (+0,42%) - до 10895,86 пункту, індекс S&P - на 6,63 пункту (+0,57%) - до 1173,22 пункту, індекс Nasdaq - на 9,23 пункту (+0,39%) - до 2404,36 пункту.