ua en ru

Фондові торги в США завершилися 28 грудня незначним підвищенням провідних індексів.

Фондові торги в США завершилися 28 грудня незначним підвищенням провідних індексів. Новини про вищі, ніж очікувалося, різдвяні продажі рітейлерів вселили оптимізм інвесторам щодо відновлення споживчого попиту. Водночас значному підвищенню індексів перешкодило зниження котирувань авіаперевізників, викликане побоюваннями з приводу безпеки перельотів. У цілому ж торги пройшли на малих об'ємах, оскільки інвестори не схильні до значних операцій в останні дні року, що минає.

У зв'язку з вдалішими, ніж минулого року, різдвяними продажами додали в ціні папери американських рітейлерів, включаючи рітейлера побутової електроніки Best Buy (+0,5%), а також JC Penney (+1,3%), мережі універмагів Macy's (+1,1%) і рітейлера одяг Gap Inc. (+1,4%).

Водночас менш вдало торгова сесія склалася для авіаперевізників у зв'язку зі спробою теракту, вчиненого нігерійцем. В результаті котирування авіакомпанії Continental Airlines пішли в мінус на 3,1%, а Delta Airlines - на 4,1%.

На тлі зростання цін на нафту підвищилися на 0,6% котирування нафтового гіганта ExxonMobil, а акції його менших конкурентів ConocoPhillips і Chevron подорожчали на 0,6% і 0,4% відповідно.

На 1,3% подорожчали акції виробника комп'ютерної техніки International Business Machines (IBM) на тлі заяви керівництва компанії про те, що IBM планує розширити свою присутність на ринках, що розвиваються. У банківському секторі склався "ведмежий" ринок. За підсумками торгів на 1,1% подешевшали папери Morgan Stanley, котирування J.P.Morgan Chase & Co. знизилися на 0,4%, а Wells Fargo - на 1,3%.

За підсумками торгів 28 грудня індекс Dow Jones підвищився на 26,98 пункту (+0,26%) - до 10547,08 пункту, індекс Nasdaq - на 5,39 пункту (+0,24%) - до 2291,08 пункту, а індекс S&P - на 1,30 пункту (+0,12%) - до 1127,78 пункту.