ua en ru

Фондові торги в США завершилися 24 березня зниженням індексів на тлі макроекономічних новин.

Фондові торги в США завершилися 24 березня 2010 р. зниженням основних індексів на тлі несприятливих макроекономічних новин. Інвесторів, перш за все, турбують ризики суверенної кредитоспроможності, які посилилися услід за пониженням кредитних рейтингів Португалії напередодні. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило суверенний рейтинг Португалії на один ступінь - до AA-, пославшись на зростаючий дефіцит бюджету країни і серйозне боргове навантаження. Разом з цим не вщухають хвилювання і навколо багатостраждальної Греції: сьогодні почнеться саміт ЄС, і вірогідність ухвалення на ньому рішення про фінансову допомогу Афінам невелика.
Побоювання з приводу державних фінансів були посилені слабким попитом на нові 5-річні казначейські облігації США обсягом 42 млрд дол., які розміщувалися напередодні. Після аукціону з розміщення цих паперів прибутковість індикативних 10-річних казначейських облігацій виросла до 3,83%, підсиливши неспокою з приводу зростання вартості обслуговування американського держборгу.
У складі індексу Dow в лідерах зниження були акції нафтової компанії Chevron, які подешевшали за сесію на 1,1%. Ф'ючерси на нафту марки Light Sweet за підсумками торгів в Нью-Йорку втратили 1,6% вартостей і закрилися на позначці 80,61 дол./бар., після того, як Міненергетики США повідомило про збільшення комерційних запасів нафти в країні на 7,3 млн бар. за минулий тиждень. Акції нафтогазового гіганта ExxonMobil подешевшали на 0,7%. В той же час практично не змінилася вартість паперів ConocoPhillips (+0,04%). Компанія, що володіє 20% акцій російського "Лукойлу", повідомила напередодні, що її капітальні вкладення на майбутніх 5 років складуть близько 60 млрд дол. Також Conoco офіційно оголосила про намір продати половину своєї частки в "Лукойлі" на відкритому ринку протягом 2 років.
Акції біотехнологічної компанії Genzyme Corp. впали на 6,4%, після того, як компанія повідомила, що Управління по контролю за якістю продуктів харчування і лікарських засобів США готується оштрафувати її за технологічні порушення і має намір підсилити контроль за роботою заводу Genzyme в Бостоні.
Статистичні дані по економіці США не додали гравцям оптимізму. Так, Мінторг США напередодні повідомив, що обсяг продажів нових будинків в країні в лютому 2010 р. знизився на 2,2% в порівнянні з січнем - до історичного мінімуму в 308 тис. одиниць.
За підсумками торгів 24 березня 2010 р. індекс Dow Jones знизився на 52,68 пункту (-0,48%) - до 10836,15 пункту, індекс S&P втратив 6,45 пункту (-0,55%) і закрився на позначці 1167,72 пункту. Nasdaq знизився на 16,48 пункту (-0,68%) і склав 2398,76 пункту.