ua en ru

Фондові торги в США завершилися 10 лютого 2010 р. зниженням провідних індексів.

Фондові торги в США завершилися 10 лютого 2010 р. зниженням провідних індексів. Торги пройшли на малих обсягах. Не дивлячись на оптимізм навколо ситуації з економікою Греції і чутки, що з'явилися, про те, що Франція і Німеччина можуть найближчим часом представити план з підтримки Афін, інвестори не були налаштовані на покупки. Головною причиною обережної стратегії гравців став виступ глави Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке, який заявив, що в даний час економіка все ще потребує підтримки уряду, хоча через якийсь час необхідно буде посилити фінансові умови. При цьому Б.Бернанке додав, що ФРС може почати вилучати гроші з економіки, а потім можна буде підвищувати процентні ставки.

Заява глави ФРС підштовхнула вгору американську валюту, тоді як ціни на нафту, навпаки, знизилися. На цьому тлі серед лідерів зниження опинилися компанії енергетичного сектору: котирування найбільшої в світі нафтової компанії ExxonMobil знизилися на 0,5%, а акції її менш великих конкурентів ConocoPhillips і Chevron - на 0,5% і 0,8% відповідно.

Не виправдали очікування аналітиків і фінансові результати третього за величиною в США оператора бездротового зв'язку Sprint Nextel Corp. Згідно з опублікованим сьогодні компанією фінансовим звітом, чисті збитки Sprint Nextel в IV кварталі 2009 р. скоротилися на 39,5% - до 980 млн дол. в порівнянні із збитками у розмірі 1,62 млрд дол., отриманими за аналогічний період 2008 р. Виручка компанії знизилася на 6,7% - до 7,87 млрд дол. За підсумками торгів акції компанії втратили у вартості 8%.

В той же час привід для радості з'явився у акціонерів найбільшого в світі виробника персональних комп'ютерів Dell Inc., котирування якого підвищилися на 1,5%, і в утримувачів паперів найбільшого в світі виробника графічного програмного забезпечення Adobe Systems (+1,4%). Причиною зростання котирувань компаній послужило підвищення рекомендацій по їх цінних паперах аналітиками з Bank of America і Credit Suisse.

На 6% знизилися котирування виробника мікросхем пам'яті Micron Technology, який погодився купити компанію Numonyx Holdings BV за 1,27 млрд дол. з метою зміцнення бізнесу флеш-памяті.

Негативно ринок відреагував і на макроекономічні новини. Згідно з доповіддю Міністерства торгівлі, негативне сальдо торгового балансу США в грудні 2009 р. виросло на 10,4% в порівнянні з попереднім місяцем і склало 40,2 млрд дол. Аналітики ж прогнозували, що негативне сальдо буде менше - на рівні 35,7 млрд дол.

За підсумками торгів 10 лютого індекс Dow Jones знизився на 20,26 пункту (-0,20%) - до 10038,38 пункту, індекс Nasdaq - на 3 пункти (-0,14%) - до 2147,87 пункту, індекс S&P - на 2,39 пункту (-0,22%) і склав 1068,13 пункту.