ua en ru

Фондові торги в США закрилися 13 січня 2010 р. зростанням провідних зведених індикаторів.

Фондові торги в США закрилися 13 січня 2010 р. зростанням провідних зведених індикаторів напередодні звітності за IV квартал минулого року лідерів американської економіки. Незважаючи на слабке відкриття звітного сезону (алюмінієва компанія Alcoa розчарувала інвесторів, показавши чистий збиток замість прибутку, що очікувався), ринок вірить в те, що більшість компаній покажуть результати, відповідні прогнозам або ті,що перевершують їх.
Сьогодні в США відзвітує найбільший в світі виробник комп'ютерних мікропроцесорів Intel Corp., а наступного дня квартальні результати представить банк J.P.Morgan Chase, який порівняно вдало переживає фінансову кризу. На очікуванні звітності цих найбільших корпорацій, багато в чому символізуючих високотехнологічну і банківську індустрію США, акції Intel і J.P.Morgan показали зростання за підсумками сесії (+1,7% і +1,8%). В цілому зростали і відповідні сектори: зведений індекс виробників напівпровідників виріс на 1,6%, акції фінансових компаній з індексу S&P 500 подорожчали в середньому на 1,2%.
Початок торгів проходив на червоній території на тлі зниження біржових цін на нафту, що тиснуло на котирування енергетичних компаній, проте потім індекси перемістилися в позитивну зону, ведені акціями технологічний і фінансовий сектори. Підняв настрій трейдерам і черговий звіт Федерального резерву США про стан американської економіки - так звана "Бежева книга". За даними американського Центробанку, ділова активність минулого місяця зміцнювалася в 10 з 12 округів федеральних резервних банків, тобто відновна динаміка "географічно розширилася".
Акції фармацевтичної корпорації Merck & Co. додали за сесію 3,7% завдяки підвищенню прогнозної вартості по цих паперах аналітиками Credit Suisse до 47 дол. (поточна ціна паперів Merck - 38,9 дол.). Папери Symantec, провідного виробника програмного забезпечення (ПО) для забезпечення безпеки комп'ютерів, виросли на 1,2% завдяки "бичим" коментарям за ними аналітиків банку Wells Fargo.
В той же час негативну динаміку демонстрували акції інтернет-гіганту Google (-0,6% за підсумками дня). Компанія заявила, що перестане цензурувати діяльність свого інтернет-пошуку в Китаї після хакреських атак на китайські аккаунти електронної пошти Gmail. Google також попередила, що може піти з китайського інтернет-ринку. На тлі цих повідомлень акції конкурента Google на китайському ринку - оператора місцевого інтернет-пошукача Baidu - злетіли на 14% на майданчику Nasdaq.
За підсумками торгів 13 січня 2009 р. індекс Dow Jones підвищився на 53,51 пункту (+0,5%) - до 10680,77 пункту, індекс Nasdaq - на 25,59 пункту (+1,12%) - до 2307,9 пункту, а індекс S&P - на 9,46 пункту (+0,83%) - до 1145,68 пункту.