ua en ru

Фондові торги в США відкрилися зростанням провідних індексів.

Фондові торги на американських біржових майданчиках відкрилися 1 грудня 2009 р. зростанням провідних індексів на тлі сприятливих макроекономічних новин. Позитивний настрій гравцям забезпечили дані з виробничого сектора Китаю: індекс менеджерів із закупівлі в оброблювальній промисловості країни, що розраховується банком HSBC, виріс в листопаді на 0,3 пункту - до 55,7 пункти. Ще одним позитивним чинником стали дані Національної асоціації рієлторов США, згідно з якими індекс незавершених продажів на вторинному ринку житла несподівано підвищився в жовтні на 3,7 пункти.

Акції виробника алюмінію Alcoa Inc. додали у вазі 1,4% на відкритті торгів, папери золотодобувної компанії Barrick Gold подорожчали відразу на 5,4% на тлі зростання біржової вартості базових металів і золота. Світові ціни на нафту також ростуть другий день. Акції нафтової компанії Exxonmobil додали на початку торгів 1%. Не зуміли зіпсувати настрою інвесторам дані по діловій активності в промисловості США і витратам на будівництво в США, що опинилися не дуже вдалими. Обсяг витрат на будівництво виріс в жовтні ц.р. менш, ніж на 0,1% - до 910,8 млрд дол. в перерахунку на рік з поправкою на сезонність. Проте вересневий показник був переглянутий в гіршу сторону - мінус 1,6%, а не +0,8%, як повідомлялося раніше.

Індекс ділової активності в оброблювальній промисловості США, як повідомив сьогодні американський Інститут з управління постачаннями, знизився в листопаді на 2,1 пункту - до 53,6 пункту, тоді як аналітики чекали зниження лише до 55 пунктів.

Акції страхової компанії AIG виросли на початку торгів на 6,4%, після того, як страховик оголосив про скорочення своєї заборгованості перед Федеральним резервним банком Нью-Йорка на 25 млрд дол. AIG винесла два своїх підрозділи - American International Assurance і American Life Insurance - на баланс SPV-компаній (компаній спеціального призначення), надавши ФРБ Нью-Йорка привілейовані акції цих підрозділів на вказану суму.

Станом на 18:15 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 113,06 пункту (+1,09%) - до 10457,90 пункту, індекс Nasdaq - на 25,48 пункту (+1,19%) - до 2170,08 пункту, а індекс S&Р - на 11,38 пункту (+1,04%) - до 1107,01 пункту.