ua en ru

Фондові торги в США відкрилися зростанням індексів на тлі статданих по національній економіці.

Фондові торги в США 11 грудня 2009 р. відкрилися зростанням провідних індексів на тлі цілої серії позитивних статданих по американській економіці. Перед початком торгів Мінторг США повідомив, що об'єм роздрібних продажів по країні в листопаді 2009 р. виріс на 1,3% в порівнянні з попереднім місяцем при прогнозній оцінці аналітиків в 0,9% зростання. Подальший імпульс котируванням додали дані з настроїв споживачів і складських запасах в США, які також піднесли сюрприз. Індекс споживчої довіри в США, що розраховується університетом Мічігану, підвищився в грудні 2009 р. відразу на 6 пунктів - до позначки 73,4 пункту. А запаси вироблених товарів, комплектуючих і напівфабрикатів на складах США за жовтень 2009 р. виросли на 0,2%, перервавши 13-місячну негативну динаміку. Це може означати, що американські оптовики і підприємства роздрібної торгівлі знову починають поповнювати свої запаси з розрахунку на відновлення попиту.

На цьому тлі в плюсі торгуються більшість американських "блакитних фішок". Так, серед акцій, які входять до розрахунку "класичного" індексу Dow Jones, папери гірничодобувного концерну Alcoa виросли на 5,5%, промисловій корпорації United Technologies - на 1,9%, мережі ресторанів швидкого живлення McDonald's Corp. - на 1,2%. Останньою особливо допомогли сприятливі дані з роздрібної торгівлі в США за листопад.

На тлі зростання цін на метали непогано складаються торги для провідних американських гірничодобувних і металургійних компаній. Так, акції мідно- і золотодобувної компанії Freeport-МcМoRan Copper & Gold виросли на початку сесії на 0,8%, папери сталеливарної корпорації United States Steel Corp. подорожчали на 1,7%.

Підйом біржових котирувань стримується через зміцнення долара США на валютних ринках. Індекс вартості долара по відношенню до шести іншим основним валютам, торгуємий на біржі ICE Futures, підвищився в ході сьогоднішніх торгів на 0,3%.

Станом на 18:00 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 52,98 пункту (+0,51%) - до 10458,81 пункту, індекс Nasdaq - на 4,51 пункту (+0,21%) - до 2195,37 пункту, а індекс S&Р - на 5,04 пункту (+0,46%) - до 1107,39 пункту.