ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 26 лютого невеликим зростанням індексів на тлі макроекономічних новин.

Фондові торги на американських біржових майданчиках відкрилися 26 лютого 2010 р. невеликим зростанням провідних індексів на тлі макроекономічних новин. Проте індекси торгуються украй нестабільно: за першу годину торгів вони спочатку опинилися в плюсі, потім перемістилися на негативну територію після виходу даних по споживчих настроях в США і продажах будинків на вторинному ринку житла і, нарешті, знову вибралися в плюс.

Негативні дані по продажах будинків на вторинному ринку житла США і споживчих настроях в країні зрівноважили оптимістичну статистику по американському ВВП. Продажі будинків вторинного житлового фонду в США в січні 2010 р. несподівано знизилися на 7,2% в порівнянні з рівнем попереднього місяця. Індекс споживчої довіри Мічіганського університету/Reuters знизився в лютому на 0,8 пункту.

Раніше Міністерство торгівлі США повідомило, що ВВП країни в IV кварталі 2009 р., за уточненими даними, виріс на 5,9%. Друга оцінка зростання економіки опинилася навіть краще, ніж перша (+5,7%). Проте, інвестори дивляться на опубліковані дані з часткою скепсису. Річ у тому, що майже дві третини зростання в IV кварталі були забезпечені чинником відновлення складських запасів бізнесу. Без урахування даного чинника ВВП США зростав в жовтні-грудні 2009 р. всього лише зі швидкістю 1,9%.

На стороні "ведмедів" сьогодні також опинився фінансовий звіт страхової корпорації AIG. Ця компанія, не збанкрутіла в розпал фінансової кризи лише завдяки втручанню Федеральної резервної системи і Мінфіну США, повідомила сьогодні про чисті збитки за IV квартал 2009 р. у розмірі 8,9 млрд дол. Аналітики чекали меншого показника збитків. На цьому тлі котирування акцій AIG на початку торгів впали на 7,2%.

Папери будівельно-інжинірингової корпорації Fluor подешевшали на відкритті на 6,3%, після того, як компанія знизила прогноз з прибутку на 2010 р. Акції рітейлера одягу The Gap, навпаки, додали 4,6% завдяки зростанню чистого прибутку в IV кварталі минулого року на 45%.

У плюсі торгуються захисні папери. Так, акції фармацевтичної компанії Amylin Pharmaceuticals подорожчали на 4,5%, а індекс сектору NYSE Arca Pharmaceutical підріс на 0,5%.

Станом на 17:40 за київським часом індекс Dow Jones виріс на 26,53 пункту (+0,26%) - до 10347,56 пункту, індекс S&Р - на 3,25 пункту (+0,29%) - до 1106,18 пункту, індекс Nasdaq - на 5,68 пункту (+0,25%) і складає 2239,9 пункту.