ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 14 січня різноспрямованим рухом основних індексів.

Фондові торги в США відкрилися 14 січня різноспрямованим рухом основних індексів. З одного боку, інвестори оптимістично налаштовані щодо майбутніх фінансових звітів компаній, проте макростатистичні дані, що вийшли сьогодні, не дають індексам вийти в упевнений плюс.

День видався багатим на макростатистику, при цьому більшість даних була опублікована ще до відкриття торгів. Гірше за прогнози опинився об'єм роздрібних продажів в грудні 2009 р., що знизився на 0,3% в порівнянні з попереднім місяцем - до 352,99 млрд дол. Аналітики, навпаки, прогнозували зростання цього показника на 0,4%.

Не виправдали очікувань і дані з кількості первинних вимог з виплати допомоги з безробіття за тиждень, який завершився 9 січня 2010 р. Кількість вимог збільшилася на 11 тис. - до 444 тис. при прогнозі в 437 тис. Ціни на імпортні товари і послуги в грудні 2009 р. не змінилися в порівнянні з попереднім місяцем, що співпало з прогнозами. Ціни на експорт підвищилися на 0,6% (прогноз - зростання на 0,9%).

В той же час запаси вироблених товарів, комплектуючих і напівфабрикатів на складах США в листопаді 2009 р. виросли на 0,4% в порівнянні з жовтнем 2009 р., повідомило Міністерство торгівлі. Аналітики прогнозували зростання показника на 0,2%. Експерти чекають, що поступове відновлення об'ємів товарних запасів на складах після періоду їх масової ліквідації у зв'язку з відсутністю попиту - один з чинників, здатних сприяти оздоровленню економіки.

Котирування акцій найбільшого в світі виробника мікросхем для персональних комп'ютерів Intel Corp. підвищилися на 1,4%. Інвестори оптимістично налаштовані щодо майбутнього звіту компанії, який буде обнародуваний після завершення торгової сесії. Оптимізм розповсюдився і на інші компанії високотехнологічного сектору: акції виробника комп'ютерної техніки International Business Machines (IBM) подорожчали на 1,2%, а виробника мережевого устаткування Cisco Systems - на 1%.

У лідерах зростання в перші години торгів опинилася фінансова компанія Labranche & Co., що займається торгівлею опціонами і ф'ючерсами. Керівництво компанії заявило про досягнення операції з продажу підрозділів в Нью-Йорку британської Barclays Plc., у зв'язку з чим котирування акцій американської компанії злетіли на 44,2%. Для інших компаній фінансового сектору торговий день складається по-різному: ростуть котирування акцій банків Bank of America Corporation (+0,9%) і Citigroup (+0,6%), тоді як цінні папери Morgan Stanley і Goldman Sachs торгуються в червоній зоні (зниження на 2,1% і 0,5% відповідно). Сьогодні представники адміністрації Президента США повідомили, що новий податок для банківського сектору торкнеться 50 найбільших фінансових інститутів країни з активами як мінімум 50 млрд дол.

Станом на 18:07 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 3,63 пункту (+0,03%) - до 10684,47 пункту, індекс Nasdaq - підвищився на 1,37 пункту (+0,06%) - до 2309,20 пункту, а індекс S&Р - знизився на 1,05 пункту (-0,09%) - до 1144,63 пункту.