ua en ru

Фондові торги в США 6 січня закрилися різноспрямованою зміною провідних індексів.

Фондові торги на американських біржових майданчиках 6 січня 2010 р. закрилися різноспрямованою зміною звідних індикаторів. Інвестори проявляли обережність і вважали за краще не ризикувати напередодні ключових даних по американській економіці, які вийдуть до кінця тижня і можуть визначити напрям ринку. Індекс широкого ринку S&p 500 виріс за підсумками торгового дня менш ніж на 0,1%. "Високотехнологічний" Nasdaq відступив на 0,3%.

Успішно склалися торги для автоконцерну Ford Motor - єдиного з "детройтської трійки" банкрутства, що уникнуло, минулого року. Акції Ford виросли за сесію на 3,7% через день після того, як компанія відзвітувала про дуже непогані продажі за грудень 2009 р. У останній місяць минулого року Ford реалізував в США на 34% більше автомобілів, чим роком раніше. В порівнянні з листопадом продажі автоконцерну в Америці виросли на 50%.

Макроекономічні дані, що з'явилися напередодні, не сильно вплинули на настрої інвесторів. Перед початком торгів вийшов звіт про зайнятість ADP National Employment Report, який передує урядовим даним по ринку праці. Згідно звіту ADP, число робочих місць в приватному секторі США в грудні 2009г. скоротилося на 84 тис. - проти 169 тис. в листопаді і консенсус-прогнозу в 75 тис. Після відкриття сесії Інститут по управлінню постачаннями (ISM) опублікував свій індекс ділової активності у сфері послуг США. Даний індикатор в грудні 2009 р. виріс на 1,4 пункту в порівнянні з листопадовим значенням - до 50,1 пункту. Значення вище 50 сигналізує про зростання ділової активності.

Сьогодні будуть опубліковані дані по числу первинних звернень за посібником з безробіття в США за тиждень по 2 січня 2010 р., а наступного дня уряд представить широко відстежувані дані по рівню безробіттю за грудень 2009 р.

У лідерах зростання за підсумками торгів 6 січня опинилися гірничодобувні компанії, чому посприяло зростання цін на золото, алюміній і мідь на COMEX. Акції найбільшою в світі золотодобувної компанії Barrick Gold Corp. подорожчали на 1,7%, папери іншого крупного золотопромисловця Newmont Mining Corp. додали 2,1%. Акції Alcoa Inc. виросли відразу на 5,2%, ставши лідером зростання у складі індексу Dow Jones Industrial Average.

Розчаруванням торгів сталі акції високотехнологічних компаній. Котирування цінних паперів телекомунікаційної компанії Verizon Communications знизилися на 2,9%, котирування інтернет-гіганта Google - на 2,5%. Напередодні оператор найпопулярнішого в світі пошукача представив громадськості свій мобільний телефон Nexus One, покликаний конкурувати з iРhone від компанії Apple. При цьому акції Apple закрилися в мінусі на 1,6%.

За підсумками торгів 6 січня 2010 р. індекс Dow Jones підвищився на 1,66 пункту (+0,02%) - до 10573,68 пункту, індекс S&Р виріс на 0,62 пункту (+0,05%) - до 1137,14 пункту. Індекс Nasdaq знизився на 7,62 пункту (-0,33%) - до 2301,09 пункту.