ua en ru

Фондові торги в США 2 березня завершилися незначним зростанням провідних індексів.

Фондові торги в США 2 березня 2010 р. завершилися незначним зростанням провідних індексів на тлі змішаних настроїв учасників торгів. Індекси упевнено росли на відкритті торгів, проте по ходу сесії відступили на тлі продажів в банківському і технологічному секторах, де інвестори почали закривати позиції по низці "дорогих" акцій.

Імпульс ринку додали вагомі події на ринку злиття і поглинань. Так, північноамериканський виробник азотних добрив CF Industries напередодні повторно включився в боротьбу за конкурента - компанію Terra Industries, яка минулого місяця погодилася на поглинання з боку норвезької Yara. CF Industries зробила оновлену пропозицію про покупку Terra вартістю 4,7 млрд дол. На цьому тлі цінні папери Terra Industries підскочили в ціні на 11%, тоді як акції CF Industries втратили у вазі 1%.

Акції хімічної корпорації Dow Chemical підросли на 0,7%, після того, як компанія повідомила про продаж свого підрозділу з виробництва пластмас Styron. Покупцем виступить інвестфонд Bain Capital, який заплатить за операцію 1,6 млрд дол.

На біржі Nasdaq в лідерах зростання були акції виробника чіпів для мобільних пристроїв Qualcomm (+6,7%). Напередодні компанія оголосила про збільшення квартальних дивідендів на 12% (до 0,19 дол./акція) і намірі провести програму зворотного викупу акцій на 3 млрд дол.

В той же час значним вантажем на індекси лягли втрати у низці "блакитних фішок". Так, акції IBM подешевшали за підсумками регулярних торгів на 0,9%, акції Hewlett-Packard - на 0,8%. Папери найбільшого в США комерційного банку Bank of America Corp. втратили 1,5%.

Підтримку ринку подали спекуляції на тему подальших заходів грецького уряду з виведення країни з економічної і бюджетної кризи. Як очікується, нові заходи суворої економії будуть оголошені Афінами сьогодні.

За підсумками торгів 2 березня 2010 р. індекс Dow Jones виріс на 2,19 пункту (+0,02%) - до 10405,98 пункту, індекс S&P - на 2,6 пункту (+0,23%) - до 1118,31 пункту. Індекс Nasdaq піднявся на 7,22 пункту (+0,32%) і закрився на позначці 2280,79 пункту.