ua en ru

Фондові торги в США 11 грудня закрилися різноспрямованою зміною провідних індексів.

Фондові торги в США 11 грудня 2009 р. закрилися різноспрямованою зміною провідних індексів на тлі цілої серії позитивних статданих з американської економіки і зміцнення долара США на валютних ринках, яке стримало зростання котирувань. Індекс Dow Jones виріс за підсумками сесії на 0,6%, відновивши своє максимальне значення за 2009 р., індекс S&P виріс на 0,4%. Небагато зіпсував картину високотехнологічний Nasdaq, що втратив за сесію 0,03% через слабкість котирувань технологічних компаній.

Перед початком торгів 11 грудня Мінторг США повідомив, що обсяг роздрібних продажів по країні в листопаді 2009 р. виріс на 1,3% в порівнянні з попереднім місяцем при прогнозній оцінці аналітиків в 0,9% зростання. Додатковий імпульс котируванням додали дані з настроів споживачів і складських запасах в США, які також піднесли сюрприз. Індекс споживчої довіри в США, що розраховується Мічиганським університетом, підвищився в грудні 2009 р. відразу на 6 пунктів - до позначки 73,4 пункту. Запаси виготовлених товарів і напівфабрикатів на складах США за жовтень 2009 р. виросли на 0,2%, перервавши 13-місячну негативну динаміку. Це може означати, що американські оптовики і підприємства роздрібної торгівлі знов починають поповнювати свої запаси з розрахунку на відновлення попиту.

Лідерами зростання за підсумками сесії стали "блакитні фішки", що входять в розрахунок індексу Dow Jones. Котирування акцій гірничовидобувного концерну Alcoa підскочили на 8,2% на тлі заяв аналітиків J.P.Morgan про те, що акції Alcoa і її прибуток на акцію можуть вирости більше прогнозних оцінок в 2010 р. завдяки дорожчанню металів. Папери оборонно-промислової корпорації United Technologies закрилися в плюсі на 2,2% також на тлі оптимістичного прогнозу з прибутку компанії наступного року.

Обнадійливі дані по роздрібній торгівлі в США за листопад послужили драйвером зростання акцій споживчого сектора. Так, папери мережі ресторанів швидкого харчування McDonald's Corp. подорожчали за підсумками торгового дня на 1%, акції медіакомпанії Walt Disney - на 1,3%.

Разом з тим зміцнення американської валюти і пов'язане з цим ослаблення котирувань нафти і золота зумовили не дуже вдалий хід торгів для видобувних компаній. Акції нафтових компаній США Valero Energy, Occidental Petroleum і Anadarko Petroleum подешевшали на 0,8%, 1,2% і 0,4% відповідно. Папери золотовидобувної Freeport-McMoRan Copper & Gold знизилися на 1,2%.

За підсумками торгів 11 грудня 2009 р. індекс Dow Jones виріс на 65,67 пункту (+0,63%) - до 10471,50 пункту, індекс S&P - на 4,06 пункту (+0,37%) - до 1106,41 пункту. Індекс Nasdaq опустився на 0,55 пункту (-0,03%) - до 2190,31 пункту.