ua en ru

Фондові торги на біржових майданчиках США відкрилися 13 січня різноспрямованим рухом провідних індексів.

Фондові торги на біржових майданчиках США відкрилися 13 січня різноспрямованим рухом провідних індексів на тлі здешевлення нафти на світових ринках. У перші півгодини торгів акції спрямувалися вгору, проте в очікуванні офіційної статистики про комерційні запаси сирої нафти в США біржові індекси перейшли в бічний тренд.

Запаси нафти в США з 2 по 8 січня ц.р. виросли на 3,7 млн бар. - значно більше, ніж чекали аналітики. Лютневі ф'ючерси на нафту в Нью-Йорку знизилися у вартості на 1,92 дол. - до 78,87 дол./бар. станом на 17:35 за київським часом. На цьому тлі в мінусі торгуються акції американських нафтових компаній. Так, папери Exxonmobil подешевшали на 0,8%, Chevron - також на 0,8%.

У попередню сесію індекс широкого ринку S&Р 500 втратив майже 1% на повідомленнях про підготовлюване введення нового податку на діяльність американських банків і сигнали про посилення монетарного режиму в Китаї.

У високотехнологічному секторі вдало почалися торги для компанії Symantec, що веде виробника ПО для забезпечення безпеки комп'ютерів. Папери Symantec виросли на відкритті торгів на 2,1%. Тим часом негативну динаміку демонструють акції інтернет-гіганта Google (-2%). Компанія заявила, що зупинить цензурувати результати свого інтернет-пошуку в Китаї після хакерських атак на китайські аккаунти електронної пошти Gmail. Google також попередила, що може піти з китайського інтернет-ринку.

Не дивлячись на досить слабкий початок сезону квартальної звітності (звіт алюмінієвої компанії Alcoa, за традицією публікації корпоративних результатів, що відкриває сезон, розчарував інвесторів), ринок вірить в те, що більшість компаній покажуть зростання фінансових показників. У їх числі обіцяє опинитися найбільший виробник продуктів харчування Kraft Foods, що відчайдушно б'ється за розташування акціонерів британської Cadbury - виробника шоколаду і інших кондитерських виробів. Kraft Foods заявила сьогодні, що прибуток компанії в минулому році перевершив зроблені раніше прогнози. Американська корпорація пропонує купити Cadbury за 10,5 млрд фунтів стерлінгів (близько 17 млрд дол.), але заявляє, що її перспективи бездоганні при будь-якому результаті боротьби. Акції Kraft Foods на відкритті торгів 13 січня подорожчали на 1,4%.

Станом на 18:00 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 6,88 пункту (+0,06%) - до 10634,14 пункту, індекс S&Р - на 0,08 пункту (+0,01%) - до 1136,3 пункту. Індекс Nasdaq знизився на 0,31 пункту (-0,01%) - до 2282 пункту.