ua en ru

Фондові торги в Японії 10 вересня завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,54%

Фондові торги в Японії завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,54%, як на тлі того, що Токіо стане столицею літніх Олімпійських ігор в 2020 р., так і у зв'язку з деяким послабленням міжнародної політичної напруженості.

Рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК), який обрав Токіо столицею літньої Олімпіади-2020, продовжує грати на руку інвесторам вже другу торговельну сесію поспіль. У боротьбі за почесне звання столиця Японії обійшла Мадрид і Стамбул. За підсумками голосування, що відбулося в Буенос-Айресі 7 вересня, кандидатура Токіо на роль приймаючого міста була затверджена остаточно. Після цього індекс Nikkei впевнено закріпився в "зеленій" зоні. Попередні торги в Токіо також завершилися значним підвищенням індексу Nikkei на 2,48%.

У світлі цього в центрі уваги інвесторів опинилися компанії будівельного сектора, які можуть бути задіяні при реалізації олімпійських проектів. Так, котирування Taisei Corp. додали в ціні 13,7%, акції Kajima Corp. подорожчали на 7,8%, ринкова капіталізація Obayashi Corp. збільшилася на 4,2%, тоді як акції конкурента Shimizu Corp. подорожчали на 5,6%.

Позитивний вплив на хід торгів також мало ослаблення політичної напруженості навколо Сирії, де намітився невійськовий вихід з кризи. На адресу режиму Президента Сирії Башара Асада надійшла пропозиція здати арсенал хімічної зброї, що може дозволити уникнути військового удару по урядовим військам.

На загальному тлі японські фінансові установи продемонстрували позитивну динаміку. Так, акції Sumitomo Mitsui додали в ціні 1,5%, ринкова капіталізація Mizuho Financial Group виросла на 1,4%, а цінні папери Minato Bank подорожчали на 1,2%.

Великі виробники електроніки також переважно торгувалися в "зеленій" зоні. Так, ринкова капіталізація Canon Inc. виріс на 0,95%, котирування Panasonic зросли на 1,9%, а акції Fujifilm Holdings додали в ціні 0,1%.

Відзначилися зростанням котирувань і автовиробники. Акції Toyota Motor додали в ціні 0,6%, ринкова капіталізація Hino Motors виросла на 0,98%, а акції Honda Motor Co. подорожчали на 0,8%.

За підсумками торгів 10 вересня 2013 р. індекс Nikkei виріс на 2,48% і склав 14423,36 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,07 ієни і склав на закритті фондових торгів 99,60 ієни/дол.