ua en ru

Фонд держмайна буде вести жорстку політику на підприємствах, де має контрольний пакет акцій.

Фонд держмайна буде вести жорстку політику на підприємствах, де має контрольний пакет акцій. Про це повідомив в.о. голови ФДМ Микола Рябченко, передає кореспондент РБК-Україна.

М.Рябченко відзначив, що є частина підприємств, де державна власність є формальною, і держава не має вплив на їхню роботу. За його словами, це стосується не лише такої компанії як "Укрнафта", але й інших підприємств, які побудували таку структуру управління, де держава не може змінити менеджмент чи отримати дивіденди.

"Коли держава має пакети 60-70-80% і не має більшості в спостережній раді, ми з цим не збираємося миритися, не зважаючи на те, хто стоїть за цим підприємством. Те, що будуть скандали, я гарантую, бо за державне майно, яке приносить прибуток, тримаються дуже ретельно", - зазначив М.Рябченко.

За його словами, приватизація підприємства має бути не метою, а інструментом. "Підприємство повинно мати завдання, якщо його можна здійснити шляхом приватизації - чудово, якщо ні, то треба шукати інші інструменти, щоб виконувати завдання, які держава планує", - сказав М.Рябченко.

Він відзначив, що Україна має багато підприємств, де держава має піти до використання приватизації, але не як головної функції, а допоміжної. На його думку, це стосується портів. "Порти виключно державна власність, акваторія не приватизовується і це правильно, і так повинно бути. Ті стівідіорські операції, там відбувається перевантаження, якщо держава тут не буде шукати інвестора, то вона все одно все втратить", - сказав М.Рябченко.