ua en ru

Fitch оцінює необхідну капіталізацію українських банків в 92 млрд грн (11 млрд дол.)

Fitch оцінює необхідну капіталізацію українських банків в 92 млрд грн (11 млрд дол.), повідомляє прес-служба рейтингового агентства. Це майже вдвічі більше, ніж обсяг капітальних внесків, проведених за 12 міс. станом на кінець III кв. 2009 р.

Агентство прогнозує, що в кращому випадку сектор проблемных кредитов досягне 40%. При цьому ліквідність залишається помірною у багатьох фінансових організацій, а високий рівень відношення кредитів до депозитів (214% на кінець ІІІ кв. 2009 р.) і відносне високе проникнення сектору вказують на обмежений потенціал зростання в найближчій перспективі.

У двадцяти чотирьох банках, яких припадає на частку 12% активів сектора, за період з 4 кв. 2008 р. була введена тимчасова адміністрація, після того, як вони не змогли обслуговувати свої зобов'язання. У п'яти з цих банків тимчасова адміністрація з тих пір була скасована, і три з цих п'яти банків були націоналізовані. В той же час державна підтримка фінансових організацій, які не змогли виконати свої зобов'язання, поки має обмежені масштаби, і більшість з 24 банків, ймовірно, будуть ліквідовані. Чотири українські банки допустили дефолт або провели реструктуризацію по єврооблігаціях, і Fitch вважає вирогідним, що дещо інших фінансових організацій домовилися про перегляд умов непублічних міжнародних запозичень.

Істотна роль банків в іноземній власності, на частку яких припадало 47% активів сектору на кінець 3 кв. 2009 р., була стабілізуючим чинником в період кризи і повинна істотно скоротити кінцеву вартість врегулювання ситуації в банківській системі для влади України, зазначає прес-служба.