ua en ru

Fitch вказало на ризики для банківської системи КНР у зв'язку з її залученістю в тіньовий сектор

Міжнародне рейтингове агентство Fitch повідомило про ризики для китайської банківської системи у зв'язку з її значною залученістю в тіньовий сектор. Про це йдеться в доповіді агентства, представленій в ході прес-конференції в Пекіні, передає Reuters.

Агентство вказало на те, що банки часто служать для регіональних влад джерелом фінансування через тіньові канали.

На думку експертів агентства, учасниками тіньового сектора найчастіше є легальні фінансові установи, діяльність яких, однак, виходить за рамки традиційних повноважень.

"Багато місцевої влади, яка має труднощі із залученням фінансування, змушені звертатися до тіньових колій, щоб профінансувати свої проекти. При цьому основною проблемою фінансової системи країни залишається питання якості банківських активів", - зазначили експерти агентства.

Банківський сектор істотно залучений в тіньовий сектор при добре налагоджених тіньових фінансових каналах, тіньові кредити поширюються на багато секторів економіки країни, і в тому числі перераховуються місцевій владі, додали представники рейтингового агентства, вказавши, що загальний обсяг тіньового фінансування в Китаї може досягати 60% від ВВП, при цьому близько 80% виділених коштів припадає на комерційні кредитні організації.

Зазначимо, що Fitch висловилося з питання тіньового банкінгу в КНР через день після того, як агентство знизило суверенний рейтинг КНР в національній валюті з АА-до А +. Однією з основних причин зниження експерти назвали швидке зростання держборгу, який за підсумками 2012 р. досяг 49,2% ВВП. Зазначимо, що допустимий рівень держборгу для країн з рейтингом від A-становить 51,2% ВВП.

Крім того раніше сьогодні Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) ряду великих китайських сировинних держкомпаній. Йдеться про нафтових корпораціях China National Petroleum Corporation (СNPC), PetroChina Company Limited (PetroChina) і China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec). Їх рейтинги були знижені до А + з АА-. Крім того, рейтинг алюмінієвої компанії Aluminum Corporation of China Limited (Chalco) був знижений до ВВВ + з А-. Агентство при цьому встановило стабільний прогноз за всіма рейтингами.

Читайте також: Китай у 2012 р. вклав в інновації 160 млрд дол