ua en ru

"Фіскальний обрив" у США: плюси та мінуси для всього світу

Фіскальний обрив в США стане остаточним і смертельним ударом кризи у світовій економіці, пророкують песимістично налаштовані економісти з різних країн. Їм заперечують оптимісти: не тільки не стане остаточним ударом, але навіть принесе користь, ставши стимулом економічного відродження.

Що несе світові американський фіскальний обрив, чиї аргументи, песимістів або оптимістів, виглядають переконливіше, розбиралися аналітики відділу "новини США" журналу "Біржовий лідер".

Експерт: "фіскальний обрив" - це не "кінець світу"


В 2013 році має відбутися різке скорочення дефіциту державного бюджету Сполучених Штатів Америки, пояснив провідний канадський експерт Академії Masterforex-V Євген Ольховський.

Це скорочення прописано в законодавстві, і, якщо закон не буде змінено, то графік дефіциту державного бюджету зобразить фігуру, яку глава ФРС Бен Бернанке і назвав "фіскальним обривом". Управління Конгресу США прогнозує: скорочення дефіциту бюджету (спрямоване на боротьбу з гиперростом державного боргу, який на сьогодні становить 16,4 мільярда доларів, тобто 104% ВВП країни) призведе до рецесії американської економіки. Враховуючи кризовий стан світової економіки в принципі, наслідки можуть бути відчутними для всіх без винятку. Саме тому до майбутнього "фіскального обриву" прикуті погляди всіх економічних прогнозистів і аналітиків.

Змістовно "фіскальний обрив" включає в себе введення прогресивної шкали оподаткування, загальне зростання податків, введення додаткових податкових зборів з найбільшою категорії доходів, а також неминучий секвестр бюджету. Аналітики журналу "Біржовий лідер" докладно розглядали природу і сутність "фіскального обриву" в матеріалі ""Фіскальний обрив". Що робити і хто винен?". Стартом "фіскального обриву" буде опівночі 31 грудня 2012 року, коли (і якщо) набуде чинності Акт бюджетного контролю, підписаний Бараком Обамою в 2011 році, щоб уникнути дефолту. Акт передбачає описаний вище зростання податків у поєднанні із скороченням бюджетних витрат до зменшення дефіциту бюджету більш ніж на трильйон доларів США протягом 10 років.

Коріння сьогоднішньої ситуації і напруженого очікування "фіскального обриву" в тривалому і багаторазовому підняття планки держборгу. Почався цей процес ще в 1940 році, в якому держборг становив більше 50% ВВП (у 1930-му - 16% ВВП), а перше різке збільшення у два рази, було відзначено в перший термін президентства Рональда Рейгана. Тоді ж, в середині вісімдесятих, не на жарт знервовані конгресмени прийняли закон про зменшення дефіциту бюджету до 1991 року. Однак цей термін продовжувався, продовжувався, поки, нарешті, в 2011-му році держборг перевищив ВВП, і США впритул підійшли до технічного дефолту.

Конгрес у 2011-му році відмовлявся піднімати стелю держборгу, що могло призвести до единомоментному скорочення всіх витрат, що фінансуються в борг; домовилися про компроміс в останній момент. Як раз компромісом і стало довгострокове скорочення державних видатків, яке має розпочатися в 2013 році (вищезгаданий Акт бюджетного контролю). І в тому ж 2013 році закінчується термін загального зниження податків, яке було введено на початку нульових Бушем-молодшим і продовжено Бараком Обамою. Тобто, американську економіку чекає "подвійний удар".

Те, що здавалося в 2011 році порятунком, виявилося бомбою уповільненої дії. Ще тоді ж, влітку 2011-го, незважаючи на наступну договір і компроміс, боязнь американського дефолту призвела до зниження кредитного рейтингу США. 3 серпня держборг перевищив ВВП, а на наступний день всесвітньо відоме агентство Стандарт енд Пур вперше з середини 19 століття знизило кредитний рейтинг США, що призвело до обвалу фондових ринків і стрибкоподібного росту ціни на золото (понад 1700 доларів США за унцію).

Самим Сполученим Штатам "фіскальний обрив" може коштувати шести сотень мільярдів доларів і загрожує рецесією економіки. Серед інтернет-коментарів можна виявити достаток зловтішних висловлювань з цього приводу. Але людині мало-мальськи освіченій очевидно, що настільки значні проблеми в одній з найбільших економік світу на тлі уповільнення китайської і застою європейської економік призведуть до серйозних потрясінь світового масштабу.