ua en ru

Фірми Тимошенко оплачували замовне вбивство Щербаня, - Кузьмін

Генеральна прокуратура Україна має докази причетності колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко до вбивства депутата Верховної ради Євгена Щербаня в 1996 р. Про це в ефірі телеканалу "Інтер" заявив перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін.
За словами Кузьміна, гроші, які отримали кілери за вбивство Щербаня, надійшли з рахунків фірм, що належать Тимошенко і Павлу Лазаренко, який займав тоді посаду глави уряду. Заступник генпрокурора відзначає, що ці ж фірми перераховували Тимошенко гроші для придбання шуб, коштовностей, за оплату готелів, ресторанів і на інші витрати.
Кузьмін зазначив, що слідчим генпрокуратури ще належить встановити причетність самої Тимошенко до переказу грошей кілерам.
Депутат Верховної ради Євген Щербань був убитий разом зі своєю дружиною 1996 р. в аеропорту Донецька.
Зараз проти Тимошенко розслідується кілька кримінальних справ. Ведеться слідство у справі про борги корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) перед Міністерством оборони РФ на суму 405 тис. дол. Відновлено розслідування у справі проти екс-прем'єра про несплату податків на суму 2,5 млн дол.
Тимошенко також звинувачується в незаконному використанні коштів від продажу квот на викиди парникових газів в рамках Кіотського протоколу, і придбання машин швидкої допомоги за завищеною ціною.
Нагадаємо, 11 жовтня 2011 р. Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в січні 2009 р. і зобов'язав його виплатити НАК "Нафтогаз України" близько 200 млн дол.