ua en ru

Фінпоказники "Центренерго" і "Донбасенерго" можуть погіршитися через пільг Феросплавники, - аналітик

Запровадження пільгового тарифу на електроенергію для електрометалургійних заводів змушує галузевих аналітиків знижувати свої прогнози щодо подальшого розвитку підприємств енергетики. «Ми песимістично налаштовані щодо результатів «Центренерго» та «Донбасенерго» за четвертий квартал 2012 р. на тлі введення додаткових пільг для електрометалургійних заводів на початку цього місяця», - йдеться у звіті інвестиційної компанії Dragon Capital.

Нагадаємо, мова йде про постанову уряду №912 від 1 жовтня. Документ дозволяє електрометалургії закуповувати електроенергію за пільговим тарифом, рівному оптовою ринковою ціною без дотації. Тобто, ціна для них буде знижена приблизно на 30%.

«Новина дуже негативна для енергосектору, так як в постанові уряду прописані нові пільги для Електрометалургів, але не прописаний механізм компенсації втрат для енергетиків», - сказав аналітик Dragon Capital Денис Саква.

За оцінками Dragon Capital, обсяг споживання електроенергії підприємствами, які підпадають під дію постанови, становить від 500 до 700 млн кВт•год на місяць, або 10-11% від загального споживання промисловістю. «Пільговий тариф дозволить їм економити 150-200 млн грн на місяць. Без підвищення тарифів для інших груп споживачів ці 150-200 млн грн будуть недоплачено енергетикам», - зазначив Саква.

За його словами, особливості українського «Енергоринку» такі, що без ручної зміни тарифів для атомної або гідроенергетики сума недоотриманих «Енергоринком» коштів буде перекладена на теплову генерацію. «Тобто, втрати теплових електростанцій від введення нових пільг складуть 450-600 млн грн до кінця року», - підрахував аналітик Dragon Capital.

Читайте також: Зниження тарифів на електроенергію для феросплавників призведе до втрати 1,5 млрд грн для держбюджету