ua en ru

Фальсифікації другого туру президентських виборів України можливі лише на рівні ДВК, - ЦВК.

Фальсифікації другого туру президентських виборів України можливі лише на рівні дільничних виборчих комісій (ДВК). Про це журналістам повідомила заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна, передає кореспондент РБК-Україна.

Вона пояснила, що лише ДВК безпосередньо працюють з виборчими бюлетенями. І лише на цьому рівні можливі фальсифікації, зокрема, визнання недійсними бюлетенів, в яких проголосували за протилежного кандидата шляхом поставлення будь-якої додаткової позначки на бюлетені.

Крім того, можливі зарахування бюлетенів на користь одного кандидата, коли фактично в бюлетені стоїть позначка проти іншого. Також можлива технологія, коли, в разі відсутності на бюлетені підпису члена ДВК бюлетень буде визнано недійсними. "Однак максимум, що може дати остання технологія - це визнання виборів на конкретній дільниці недійсними", - сказала вона.

Водночас Ж.Усенко-Чорна заявила, що паритетне представництво в ДВК представників від обох кандидатів унеможливить такого роду фальсифікації. Говорячи про можливість фальсифікацій на рівні ОВК та ЦВК, Ж.Усенко-Чорна зазначила, що вони "неможливі апріорі", оскільки "ці комісії виконують, по суті, арифметичну роботу з підбиття підсумків голосування на дільничних виборчих комісіях".