ua en ru

Євросоюз має намір відкласти посилення Базеля на більш пізній термін

Євросоюз розглядає питання про те, щоб відкласти на більш пізній термін набуття чинності нових правил Базельського комітету з посилення вимог до капіталу банківських організацій, повідомляє телеканал "Росія 24".

В даний час питання стоїть про перенесення початку дії нового закону на один рік. Як повідомляють поінформовані джерела агентства Bloomberg, в даному питанні європейська влада виходять із міркувань захисту стабільності в секторі. На думку ініціаторів такого "зволікання", якщо посилити тиск на банки, то фінансовий сектор чекає неминуче зростання витрат. Це в свою чергу призведе до дестабілізації ситуації в банківській системі, яка зараз перебуває у вкрай нестійкому положенні. Таким чином, до 1 січня Брюсселю необхідно узгодити всі зрушення за часом, інакше банки Європи буде чекати нова хвиля закручування гайок.

Серед тих, хто веде переговори, як повідомляється, присутні представники влади Кіпру, який у поточному році головує в ЄС, а також делегати від Європейського парламенту. Поки що вони обговорюють дві можливі дати, на які можуть бути перенесені нові вимоги. Мова йде про 1 липня 2013 р., а також про 1 січня 2014 р. У будь-якому випадку затримка з введенням додаткових вимог до капіталу банків забезпечить компанії додатковим "киснем" і запасом часу для вирішення поточних проблем.

Між тим, до самому Базельському комітеті виражають явне невдоволення тим, як ЄС працює в банківській сфері. У Швейцарії стверджують, що законопроекти, спрямовані на жорсткість стандартів функціонування фінансової системи Європейського союзу, не відповідають вимогам третього базельського стандарту. Відповідно до стандарту "Базель-III" банки повинні сформувати "подушку ліквідності", яка дозволить абсорбувати негативний ефект у разі появи на балансі банку токсичних активів, а також для того щоб на балансі банку зберігався значний обсяг ліквідних активів, щоб подолати кредитну кризу. Крім того, за стандартами ЄС допускається, щоб при формуванні капіталу самого високого рівня використовувалися різні фінансові інструменти, в тому числі капітал страхових підрозділів банку. Однак відповідно до стандарту "Базель-III" капітал банку повинен формуватися тільки зі звичайних акцій.

Експерти з Базельського комітету вважають, що стандарти ЄС дають крупним європейським міжнародним банкам конкурентну перевагу перед банками інших країн, які також домовилися використовувати базельський стандарт. "Ми стурбовані тим, що активні на міжнародному ринку банки Євросоюзу можуть скористатися пом'якшеними вимогами до структури їх капіталу. Це може мати серйозне значення як в плані фінансової стабільності, так і в плані конкуренції на глобальному ринку", - говориться в звіті комітету. Крім цього, експерти комітету відзначають, що деякі країни ЄС дозволили своїм банкам використовувати власні моделі оцінки ризикованості портфелів активів, що дозволило їм враховувати суверенні облігації в якості безризикових активів, незважаючи на боргову кризу.

Читайте також: Законопроекти про посилювання стандартів роботи фінансової системи ЄС не відповідають вимогам Basel III, - Базельський комітет