ua en ru

Єврокомісар ЄС з енергетики спростував повідомлення ЗМІ, що введення Nabucco може затягнутися до 2018 р.

Комісар ЄС з енергетики Гюнтер Оттінгер спростував повідомлення ЗМІ про те, що введення в експлуатацію газопроводу Nabucco може затягнутися до 2018 р. "Я упевнений, що перший газ буде пущений в 2014 р. і що газопровід заробить на повну потужність в 2018 р., як і передбачалося за планом Nabucco", - заявив він.

Тим часом представники консорціуму по будівництву Nabucco також підтвердили, що вони дотримуються поточного плану і що до нього не було внесено ніяких коректувань, а перший газ, як очікується, буде пущений в 2014 р.

Раніше сьогодні німецькі ЗМІ повідомляли, що Г.Оттінгер заявив про можливий зсув термінів введення в експлуатацію газопроводу Nabucco. За його словами, вірогідність того, що рішення про будівництво газопроводу буде ухвалено в 2010 р., складає "близько 65%".

Спочатку введення газопроводу Nabucco в експлуатацію намічалося на 2011 р., проте згодом був перенесений на 2014 р. Консорціум по будівництву Nabucco, в який входять австрійські OMV, німецька RWE, угорська MOL, турецька Botas, болгарська Bulgarian Energy Holding, румунська Transgaz, планує ухвалити остаточне інвестиційне рішення за проектом до кінця 2010 р. після збору заявок від потенційних клієнтів, що дозволить судити про майбутній попит на потужності трубопроводу.

Ряд аналітиків сумнівається в тому, що майбутній попит на газ окупить інвестиції в Nabucco, а також указує на невирішеність питання про ресурсну базу газопроводу. Поки не підписано жодного договору з постачальниками газу для Nabucco.

Магістральний газопровід Nabucco протяжністю 3,3 тис. км планується побудувати для транспортування природного газу з Середньої Азії і Прикаспійського регіону до Центральної Європи через Азербайджан, Грузію, Туреччину, Болгарію, Угорщину, Румунію і Австрію. Перша фаза будівництва газопроводу Nabucco повинна була початися в 2010 р., вона включає прокладку трубопроводу між Туреччиною і Австрією протяжністю 2 тис. км. Хоча Nabucco у разі реалізації проекту дозволить поставляти паливо до Європи об'ємом до 31 млрд куб. м на рік, на першому етапі планується поставляти газопроводу 8-10 млрд куб. м газу на рік. Вартість проекту раніше оцінювалася в 7,9 млрд євро.