ua en ru

Єврокомісар Оллі Рен: Угода щодо деталей надання допомоги Іспанії очікується протягом декількох тижнів

Угода щодо деталей надання фінансової допомоги Іспанії для рекапіталізації банків країни може бути підписана протягом декількох тижнів, повідомив єврокомісар з економіки і монетарної політики Оллі Рен, передає Reuters. "Я упевнений, що ми можемо підписати меморандум про взаєморозуміння через декілька тижнів, щоб не затягувати процес реструктуризації", - сказав він, додавши, що фінансова допомога Іспанії у вигляді кредитів стабілізаційних механізмів EFSF\ESM надаватиметься на умовах проведення урядом країни реформ фінансового сектору і структурних реформ відповідно до домовленостей з Євросоюзом.

21 червня 2012 р. міністри фінансів єврозони по підсумках зустріч в Люксембурзі повідомили, що угода з Іспанією може бути підписане до наступної зустрічі Єврогрупи 9 липня ц.р.

Раніше сьогодні Іспанія офіційно запитала у Євросоюзу (ЄС) фінансову допомогу на рекапіталізацію банківської системи в розмірі до 100 млрд євро.

Міністр економіки Іспанії Луіс де Гіндос повідомив у листі голову Єврогрупи Жан-Клоду Юнкеру, що точна сума фіндопомоги, необхідної для покриття поточних банківських потреб і створення додаткового "захисного буфера", буде визначена пізніше. Також де Гіндос підтвердив, що офіційну угоду про виділення фінансової допомоги Іспанія підпише не пізніше за 9 липня ц.р.

Нагадаємо, 21 червня 2012 р. були опубліковані перші підсумки аудиту іспанського банківського сектору, проведеного компаніями Rolan Berger і Oliver Wyman. За їх даними, для відновлення банківської системи Іспанії може потрібно від 51 до 62 млрд євро. За даними аудиту, трьом найбільшим іспанським банкам - Banco Santander, BBVA і Caixabank - не знадобиться вливання додаткового капіталу навіть в якнайгіршому сценарії. Рекапіталізація необхідна невеликій групі банків, проблеми яких іспанський уряд вже почав вирішувати шляхом націоналізації. На даний момент націоналізовано чотири банки - Bankia, CatalunyaСaixa, NovaGalicia і Banco de Valencia, причому Bankia, четвертий за обсягом активів банк Іспанії, вже запитав фіндопомогу у розмірі 19 млрд євро.

При цьому точні дані про потреби іспанського банківського сектору стануть відомі лише за підсумками другого аудиту. Результати другого дослідження (які мають бути оприлюднені у вересні 2012 р.) відображатимуть повнішу картину, оскільки в рамках аудиту, що проводиться Deloitte, Ernst and Young, PriceWaterhouse Coopers і KPMG, буде протестовано 90% банківського сектору країни.