ua en ru

Якщо Україна не заплатить "Газпрому" за лютий, борг досягне 2 млрд дол., - Путін

Якщо Україна не заплатить Газпрому за лютий , борг досягне вже 2 млрд дол., заявив Президент РФ Володимир Путін, коментуючи скасування пільг щодо постачання газу Україні з квітня.

Якщо Україна не заплатить Газпрому за лютий , борг досягне вже 2 млрд дол., заявив Президент РФ Володимир Путін, коментуючи скасування пільг щодо постачання газу Україні з квітня.

"Газпром говорить не про відмову від знижки для України, а про фіксацію розміру боргу за старою ціною через неплатежі" , - сказав Путін. Він зауважив, що відмова від знижок "не пов'язана з політикою", це "результат невиплати боргу".

Закликавши Україну погасити борги за газ у повному обсязі, Путін підкреслив, що борг України за поставки газу Газпрому вже становить 1,5-1,6 млрд дол., а якщо не надійде платіж за лютий, то досягне вже 2 млрд дол. "В цих умовах Газпром каже, якщо все одно не платите, то давайте будемо фіксувати за нормальною ціною, а не за зниженою", - сказав Путін.

Раніше сьогодні глава Газпрому Олексій Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим повідомив, що Газпром з наступного місяця скасовує пільги з надання газу Україні. Він нагадав, що заборгованість України за минулий рік не погашена. "Плюс накопичилися борги за поточні поставки", - сказав Міллер. За його словами, не сплачені поставки газу Газпрому за січень 2014р. Україна проінформувала про те, що не зможе оплатити в повному обсязі постачання газу за лютий 2014р.

"Якщо говорити про заборгованість минулого року, погашено 1 млрд 300 млн дол., що трохи менше 50%. Заборгованість сумарна України за газ сьогодні становить 1 млрд 529 млн дол. У цих умовах Україна не виконує своїх зобов'язань, не виконує тих домовленостей, які були досягнуті під час підписання доповнення до контракту з надання знижки", - зазначив Міллер.

За словами Міллера, для Газпрому оптимальним варіантом було б надання Україні кредиту в обсязі 2-3 млрд дол. для погашення заборгованості за минулий рік і для оплати поточних поставок газу. На це Медведєв відповів , що дасть доручення Мінфіну "зважити всі можливості та складності поточні, всі протипоказання, пов'язані з низьким кредитним рейтингом України".