ua en ru

ЄС схвалив угоду між Росією і США про підписання нового договору з СНО.

Європейський союз зі схваленням сприйняв угоду між Росією і США про підписання нового договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-2). Про це повідомив глава Міністерства закордонних справ блоку Кетрін Ештон. Вона відзначила, що угода між Москвою і Вашингтоном підсилює безпеку у всьому світі, передає Associated Press.

За словами К.Ештон, підписання договору СНО-2 "дасть позитивний сигнал" конференції з нерозповсюдження ядерної зброї, яка пройде в Нью-Йорку в травні 2010 р.

Нагадаємо, президенти Росії і Сполучених Штатів Дмитро Медведєв і Барак Обама в ході телефонних переговорів домовилися 8 квітня 2010 р. в чеській столиці м. Празі підписати новий договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

Договір СНО-2 обмежить кількість розгорнених ядерних боєзарядів для кожної із сторін 1550 одиницями. Кількість стратегічних носіїв не повинна перевищувати 800. Кількість розгорнених міжконтинентальних ракет, розгорнених балістичних ракет підводних човнів і розгорнених важких бомбардувальників не повинна перевищувати 700.

Відзначимо, що в США для набуття чинності договір СНО-2 має бути ратифікований сенатом конгресу США. Спостерігачі попереджають, що процес ратифікації угоди в сенаті може затягнутися, оскільки республіканці напевно вимагатимуть від адміністрації істотних поступок.