ua en ru

ЄС розробив 10-річний план економічних реформ

Євросоюз представив 10-річний план економічних реформ, створений за участю глави Єврокомісії Жозе-Мануеля Баррозу, президента Європейської ради Хермана ван Ромпея і голови Європейського центрального банку Маріо Драгі, передає BBC. Пропозиції влади ЄС зведені в один документ, який отримав назву "На шляху до більш ефективного економічного та монетарного союзу" (Towards a Genuine Economic and Monetary Union). За словами ван Ромпея, ініціативи влади ЄС є пропозиціями, а не жорстким набором вимог Брюсселя до держав ЄС. Президент Європейської ради зазначив, що сподівається на досягнення компромісу на саміті ЄС 28-29 червня 2012 р.

Глава Єврокомісії Баррозо підкреслив, що основним принципом майбутніх реформ стане принцип "більше єдність передбачає велику відповідальність".

Серед основних пропозицій Євросоюзу: обмеження боргової навантаження на держави ЄС; можливість блокування Брюсселем бюджетів країн-членів ЄС, якщо вони перевищать встановлений ліміт держборгу; створення колективних боргових зобов'язань ЄС; створення Європейського казначейства, яке стежитиме за бюджетом ЄС і входять до нього; створення єдиного для всього ЄС банківського регулятора і схеми гарантій для депозитних рахунків; введення єдиного трудового законодавства та податкової політики; рішення будуть прийматися разом із національними парламентами для додання демократичної легітимності.

В цілому проект спрямований на перетворення зони євро в політичний, банківський і фіскальний союз. Щоб домогтися першого, планується посилити централізований контроль фінансів країн. Зокрема, Брюссель буде щорічно визначати допустимий розмір держборгу і дефіциту бюджету. Хоча в документі цей захід і описується як пропозиція до перегляду, на ділі у чиновників достатня кількість інструментів (в тому числі штрафи), здатних переконати уряду прислухатися до їхньої думки. Якщо ж країна розуміє, що перевищить допустиму норму, то їй, щоб уникнути санкцій, потрібно дозвіл Брюсселя.

Зміцнювати банківський союз чиновники мають намір створенням загальноєвропейських гарантій по депозитах, а також випуском в середньостроковій перспективі євробондів і використанням коштів зі стабфонду для рекапіталізації банків. Канцлер Німеччини Ангела Меркель все ще виступає проти загальної фінансової відповідальності за борги Європи.

Глава Банку Англії Мервін Кінг критично поставився до ініціатив ЄС. За його словами, влада ЄС за два роки нічого не зробили для ліквідації наслідків кризи. "Вони просто пустили все на самоплив", - сказав Кінг, виступаючи перед парламентом Великобританії.