ua en ru

ЄС розглядає можливість залучення країн за межами єврозони в банківський союз

ЄС розглядає можливість залучення держав за межами єврозони в банківський союз. Для цього в рамках Європейського центрального банку (ЄЦБ) може бути створений спеціальний орган для нагляду за фінансовим сектором, передає Reuters.

В даний час 10 з 27 держав ЄС не входять у єврозону. Це може негативним чином позначитися на ініціативах наділити ЄЦБ повноваженнями з нагляду за банками регіону.

У Євросоюзі є і альтернативні пропозиції, включаючи і створення нового регулятора. "Кращим виходом із ситуації стало б створення нового органу поза рамками ЄЦБ. Це дозволить нам ігнорувати будь-які правила, що обмежують діяльність ЄЦБ. Крім того, всі держави, що вступають в нову структуру, можуть отримати право голосу, включаючи Польщу, Швецію та Румунію", - сказав депутат Європарламенту від Німеччини Свен Гигольд.

Створення Європейського банківського союзу передбачає три етапи. Насамперед, ЄЦБ візьме на себе контроль над банками держав єврозони і за її межами, які погодяться надати такі повноваження ЄЦБ. Далі буде створений єдиний фонд, з якого будуть виплачуватися компенсації і борги збанкрутілих банків, а пізніше виникне єдина система захисту вкладників.

Нові вимоги також повинні дозволити використовувати Європейський стабілізаційний механізм (ESM) для прямої допомоги проблемним фінансовим інститутам, що дозволить уникнути надмірного зростання державної заборгованості. Відзначимо, що в даний час антикризові кошти спочатку надходять у розпорядження держави і тільки потім - проблемного банку.

Створення банківського союзу в ЄС буде обговорюватися на саміті блоку в Брюсселі 18-20 жовтня.

Читайте також: Швеція не готова вступити в банківський союз ЄС на поточних умовах