ua en ru

ЄС розраховує врегулювати конфлікт з Apple щодо цін на електронні книги через кілька місяців

Єврокомісар з питань конкуренції Хоакін Альмунія впевнений, що конфлікт навколо цін на електронні книги, в якому замішані Apple і кілька видавництв, буде врегульовано через пару місяців, повідомляє телеканал "Росія 24".

Виступаючи на конференції, проведеній у вівторок Торговою палатою Великобританії, Альмунія заявив: "Сподіваюся, що в найближчі місяці ми зможемо врегулювати конфлікт".

Єврокомісія в даний час вивчає пропозицію, висунуту Apple і чотирма видавничими будинками: Simon & Schuster, HarperCollins, Lagardere SCA's Hachette Livre і Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck.

Видавництва запропонували наступний варіант вирішення конфлікту: "Протягом двох років зазначені чотири видавництва не будуть якимось чином обмежувати продавців електронних видань при визначенні чи зміні відпускних цін, а також проведенні розпродажів і промо-акцій", - зазначено в офіційному бюлетені Єврокомісії. Пропозиція, висунута Apple, також передбачає тимчасове припинення дії контрактів з умовою "most favored nation". Такі контракти не дозволяють видавцям укладати угоди з конкуруючими з Apple магазинами на продаж книг за цінами нижче встановлених Apple.

П'яте видавництво - Penguin, - щодо якого Єврокомісія також проводить розслідування, вирішило не брати участь у цьому процесі.

У грудні минулого року європейські регулятори запідозрили, що Apple і видавці залучені в змову, метою якої було регулювання рівня цін на електронні книги у країнах ЄС. Єврокомісія мала намір з'ясувати, чи обмежувала подібна змова конкуренцію і наскільки при цьому постраждали права покупців.

У зацікавлених сторін є місяць на вивчення пропозицій і ухвалення рішення. Якщо відгуки будуть позитивними, Єврокомісія припинить розслідування без накладання будь-яких санкцій.

Читайте також: Рішення Apple посилити контроль над якістю iPhone 5 може зірвати терміни поставок смартфона