ua en ru

ЄС закликає Росію зупинити насильство на сході України, виконавши Мінські домовленісті

ЄС закликає Росію зупинити насильство на сході України, виконавши Мінські домовленісті

Європейський Союз закликає Росію виконати Мінський меморандум для забезпечення припинення насильства на Сході України. Про це сказано в заяві прес-секретаря Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки.

"Ті, хто несе відповідальність за ескалацію, тепер повинні показати, що вони серйозно налаштовані на політичне врегулювання і зроблять все можливе, щоб зупинити насильство, в тому числі шляхом зняття важкого озброєння, без затримок і з дотриманням лінії зіткнення, як це передбачено в Мінському Меморандумі", - сказано в заяві.

"Ми закликаємо, зокрема, Росію повністю покласти на себе відповідальність. Публічні заяви, які спотворюють реальність, розпалювання ненависті і насильства не призведуть до вкрай необхідної де-ескалації", - наголошується в заяві.

Цю заяву було опубліковано у зв'язку з трагедією в Донецьку, коли при обстрілі зупинки громадського транспорту загинуло не менше 8 мирних жителів.

Крім того, в заяві наголошується необхідність дотримання міжнародного гуманітарного права, в тому числі у поводженні з ув'язненими.

Нагадаємо, 19 січня Верховний представник ЄС з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні констатувала погіршення ситуації на сході України.