ua en ru

ЄС пригрозив Росії переглядом відносин через отруєння Навального

ЄС пригрозив Росії переглядом відносин через отруєння Навального Фото: Жозеп Боррель (flickr.com/fotomaec)
Автор: РБК-Украина

Європейський союз перегляне відносини з Росією після отруєння опозиціонера Олексія Навального. Проти неї може бути задіяти санкційний режим, який отримає ім'я Навального за аналогією з "актом Магнітського" в США.

Про це на сесії Європейського парламенту заявив голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель.

За його словами, Євросоюз повинен затвердити санкційний режим за порушення прав людини і присвоїти йому ім'я Навального.

"Те, що сталося з Навальним, має змусити країни ЄС затвердити цей механізм, який буде аналогічний "акту Магнітського" в США. Таким чином, ім'я Навального в майбутньому буде асоціюватися з санкціями ЄС проти тих, хто порушує права людини", - зазначив Боррель.

Він також додав, що отруєння Навального може мати наслідки для відносин ЄС і Росії, а ця тема буде обговорюватися на саміті міністрів закордонних справ країн-учасниць Євросоюзу 21 вересня.

Нагадаємо, раніше Reuters писало, що російські лікарі навмисне приховували факт отруєння Навального. Російський опозиціонер перебуває на лікуванні в Берліні, незалежні лабораторії встановили, що його отруїли речовиною "Новічок".

При цьому в Австрії не бачать зв'язку між отруєнням Навального і "Північним потоком-2". Заява прозвучала на тлі вимог заморозити будівництво російського газопроводу в якості відповіді на застосування хімічної зброї проти опозиціонера.