ua en ru

Епізод справи Юрія Луценка з розслідування отруєння Віктора Ющенка виділено в окреме провадження

Епізод кримінальної справи відносно екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, в якому мова йде про порушення при розслідуванні отруєння в 2004 р. екс-Президента Віктора Ющенка, виділений в окреме провадження. Таке рішення ухвалив сьогодні Печерський районний суд Києва.
Також повідомляється, що розгляд справи про розслідування отруєння Ющенка припинений до одужання ще двох його фігурантів - Олега Павленова і Володимира Тарасенка, які не з'явилися в суді за станом здоров'я. Все троє підсудних звинувачуються в незаконному продовженні до 18 місяців оперативно-розшукових заходів відносно Валентина Давиденка - колишнього водія екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка, на дачі якого могли отруїти Ющенка.
Колишній глава МВС затриманий 26 грудня 2010 р. і з тих пір знаходиться в слідчому ізоляторі. Він звинувачується у "зловживанні службовим положенням". В тому випадку, якщо екс-міністра визнають винним, йому загрожуватиме позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна. Луценку ставиться в провину незаконне оформлення на роботу в МВС свого водія, надання йому квартири і нарахування завищеної пенсії, а також розтрата на святкування Дня міліції в 2008 р. і 2009 р. За даними слідства, його діяльність на посаді глави МВС завдала державі збитку на суму близько 125 тис. дол.
Нагадаємо, стан здоров'я тоді ще кандидата в Президенти України Віктора Ющенка погіршало восени 2004 р. під час виборів глави держави. В оточенні Президента виникла версія, що його отруїли діоксином. Народний депутат Давид Жванія, кум Президента і його колишній соратник, пояснював хворобу Ющенка харчовим отруєнням. За словами самого Ющенка, він був отруєний 5 вересня 2004 р. на дачі Сацюка.

Відзначимо, що ПАРЕ стурбована кримінальним переслідуванням колишніх членів уряду України.