ua en ru

Експерти при уряді РФ пропонують створити супутникового оператора на базі системи супутникового зв'язку Iridium.

Фахівці експертної групи при уряді РФ пропонують створити національного супутникового оператора на базі системи супутникового зв'язку Iridium, пише РБК daily. Для цього російська сторона повинна увійти до капіталу російської "дочки" Iridium, а та - припинити "нелегальне надання послуг", вважають фахівці.

19 березня пройде засідання міжвідомчої експертної робочої групи при урядовій комісії з федерального зв'язку і інформаційних технологій по розгляду системних проектів з побудови і функціонування російських сегментів зарубіжних систем рухомого персонального супутникового зв'язку "Орбкомм", "Турайя" і "Ірідіум" на відповідність вимогам чинних нормативних правових актів в сфері зв'язку. У аналітичній записці, підготовленій до засідання, названо чотири супутникові системи, які можуть бути використані при наданні таких послуг: американські Iridium і Globalstar, російський "Гонець" і арабська Thuraya. Пріоритетним варіантом експерти називають Iridium, що забезпечує супутникове покриття на всій території Росії.

У посланні президента Федеральним зборам в 2010 р. наголошувалося, що мережева інфраструктура повинна гарантувати доступ до сучасних засобів зв'язку в будь-якій точці країни. У низці малонаселених регіонів проводити стільникову і фіксовану інфраструктури нерентабельно. Єдиним прийнятним варіантом залишається використання послуг супутникового зв'язку. Стійкий сигнал, що покриває всю територію Росії, необхідний для надання послуг супутникової телефонії і доступу в Інтернет, зокрема в важкодоступних регіонах.

Iridium не має на сьогодні альтернатив, оскільки надає стійкий сигнал на всій території Росії, особливо в Арктиці і стратегічно важливих районах Північного морського шляху.

Інші системи - Globalstar, російська система "Гонець" і компанія Thuraya (консорціум компаній з арабських країн) - поки мають неповний склад орбітального угрупування і не забезпечують сигнал хорошої якості, а також повне покриття території Росії, стверджують автори документу.

У березні 2009 р. міністр зв'язку і масових комунікацій РФ Ігор Щегольов провів робочу зустріч з керівництвом Iridium, на якій обговорювалося питання співпраці в сфері надання послуг рухомого зв'язку, а також плани з використання супутникової системи Iridium в Росії. Iridium готова відкрити станцію сполучення в Росії, сказало джерело, знайоме з темою переговорів.

Головна вимога до американської компанії - модернізація і запуск в експлуатацію станції сполучення в Росії. Також російська сторона повинна контролювати не менше 51% акцій ТОВ "Ірідіум Коммьюнікейшнс" - зараз 100-процентної "дочки" американської Iridium Communications Inc. Зробити це пропонується до узгоджень зі всіма відомствами, що займаються розвитком зв'язку.

"Ірідіум Коммьюнікейшнс" - американська компанія, і її поточна робота вступає в суперечність із законодавством про іноземні інвестиції і конкуренцію, а її статус можна описати як невизначений. Експерти пропонують уряду розглянути питання легалізації Iridium в Росії. Мінкомзв'язку також планує направити аналогічний запит до ФАС. "Компанія оголосила про плани легалізувати свою діяльність, проте постійно ставить бар'єри і шукає приводи, щоб не будувати станцію сполучення в Росії", - розповіло джерело, близьке до робочої групи.