ua en ru

Експерти виступають за підписання Президентом закону про введення біометричних паспортів

Експерти виступають за підписання Президентом Віктором Януковичем законопроекту "Про єдиний демографічний реєстр", що передбачає введення біометричних паспортів.

"Закон, який був прийнятий у другому читанні, наближає Україну до європейських норм, і, відповідно, є одним з елементів дорожньої карти, яку Україна підписала з ЄС, і досягнення безвізового режиму. Це було однією з головних вимог, тому що система біометричних паспортів діє по всій Європі. Саме прийняття цього закону показує, що Україна на солідний крок наблизилася до європейських стандартів, до введення безвізового режиму. Тепер я думаю, що значно менше буде аргументів з європейської сторони з приводу того, що українцям не дають візи, обмежують в'їзд до ЄС, а з іншого боку, ми продемонстрували, що ми виконали на 99% всі вимоги ЄС щодо біометрії і, відповідно , запровадження безвізового режиму", - впевнений, політолог, голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко, наголошуючи на необхідності підписання документу главою держави.

При цьому, на думку Олега Зарубінського, голови парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, прийняття закону сприятиме переходу України на другий етап діалогу з ЄС до введення безвізового режиму.

"І хоча навколо питання впровадження чи не впровадження біометричних паспортів нині багато спекуляцій, очевидно, що противники новації забувають, що це є головною вимогою переходу нашої держави до другого етапу безвізового діалогу з Європейським Союзом. А точніше - європейці вимагають прийняття закону, який легалізує паспорти з оцифрованою фотографією і дактилоскопією, якими і є біометрична паспорти. По суті, сьогодні це єдина перешкода до переходу на наступний етап діалогу, адже всі інші нормативно-правові акти, які від нас вимагав ЄС, зокрема законодавство про біженців, запобігання дискримінації, попередження торгівлі людьми, - все це прийнято. Таким чином, дійсно, питання має бути врегульовано. Важливо все-таки, щоб президент підписав цей закон", - додає депутат.

В свою чергу політолог, голова правління Центру соціологічних і політологічних досліджень Сергій Таран стверджує, що не запровадження до сьогоднішнього дня біометричних паспортів в Україні свідчить про технологічну відсталість держави.
"Біометричні паспорти ухвалені в багатьох цивілізованих країнах, це певний стандарт оформлення документів, який працює у всьому світі. Те що в Україні його немає - це певна технологічна відсталість. Безперечно, для громадян - власників біометричних паспортів буде набагато легше оформляти візи та інші документи, бо з їх допомогою простіше ідентифікувати особу", - вважає спеціаліст.
При цьому, на його думку, для усунення ризиків, про які говорять противники закону, варто скористатись міжнародним досвідом, зокрема країн СНД.

" Коли говорять про ризики, що можуть принести ці паспорти, зокрема витік інформації, варто згадати те, що далеко не тільки ЄС живе за цими документами, а і чимало країн СНД, та ж Вірменія, де також задавались подібного роду питаннями, і їх вирішували. Тому це не має стати перешкодою, щоб Україна і далі жила за стандартами, з якими не рахуються цивілізовані держави", - резюмує Таран.

Нагадаємо, 2 жовтня Верховна Рада схвалила вказаний законопроект.